Neobičan poslovni potez

Mercedes mijenja svoju tehnologiju električnih vozila za dionice Aston Martina

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Suradnja već postoji, Aston Martin otprije u svoje modele ugrađuje hibridnu tehnologiju i elektroniku MercedesaDionice se obično kupuju novcem, no da ne mora uvijek biti tako pokazuje slučaj Mercedesa koji će uskoro postati drugi najveći dioničar Aston Martina, britanskog proizvođača luksuznih automobila.


Naime, umjesto novcem, u Astonu Martinu odlučili su udjelom u vlasništvu platiti Mercedesu pristup njihovoj, već razvijenoj tehnologiji potpuno električnih vozila. Suradnja već postoji, Aston Martin otprije u svoje modele ugrađuje hibridnu tehnologiju i elektroniku Mercedesa.


Ovim dogovorom Mercedes će postupno doseći 20 posto vlasništva Aston Martina, saznaje Top Gear.
Motivi su jasni, i Aston Martin želi biti u trendu, a trendovi u industriji automobila su naglašeno električni.


„Mogućnosti Mercedes-Benz AG tehnologije bit će važne u ostvarivanju cilja da naši budući proizvodi ostaju konkurentni i omogućit će nam učinkovito ulaganje u područja koja uistinu razlikuju naše proizvode” – rekao je izvršni direktor Astona Tobias Moers koji je na ovu funkciju došao upravo iz Mercedesa, iz njegovog ekskluzivnog AMG odjeljka.


Drugim riječima, kupci zapravo ne mogu razlikovati jedan sustav električnog pogona od drugog, ili jedan obrambeni sustav za kibernetsku sigurnost od drugog. Dakle, Astonu je bolje trošiti taj novac na stvari koje razliku Aston od drugih automobila, i ono što Aston čini Astonom.


Moers kaže da će oko 20-30 posto tvrtkinih automobila biti hibridno do 2024. godine, uključujući novi raskošni SUV DBX i  hibridne superautomobile – Vanquish, Valhalla i Valkyrie.


Aston Martin prolazi kroz turbulentno vrijeme, ali vidi se svjetlo na kraju tunela. Gubici su smanjeni u posljednjoj tromjesečju. Prodaja raste, ne samo zbog modela DBX, već i zbog općeg porasta potražnje u Kini.