Jedni u nizu

I Volvo objavio da će do 2030. prodavati samo električne modele. Ali, otišao i korak dalje

T.I.

Volvo je s objavom o 2030. kao krajnjoj godini kad će početi prodavati samo električne modele, otišao dalje od nekih drugih tvrtki koje su ime izgradile na dizelskim i benzinskim modelima. Naime, najavili su da tada u ponudi neće imati ni hibridne modele kao prijelazna rješenjaOvo polako postaje predvidivo. Većina velikih auto kompanija natječu se u tome tko će prije objaviti kako napušta vozila s motorima na unutarnje izgaranje. Nitko ne želi zakasniti na vlak za budućnost, sad kad je već sasvim izvjesno da za 10 godina nafta više neće biti prevladavajući način izvora energije za vozila u cestovnom prometu. Pogotovo ne u luksuznim vozilima više klase.


U nizu kompanija koje će u skoroj budućnosti prestati proizvoditi automobile s benzinskim i dizelskim motorima pridružio se i Volvo, najavljujući da će do 20230. prodavati isključivo električne modele vozila. Volvo, nekadašnji švedski ponos, danas u kineskom vlasništvu, svoj je prvi automobil isključivo na električni pogon predstavio 2019. godine. Riječ je o SUV modelu XC40, koji s jednim punjenjem može prevaliti oko 320 kilometara, a prednost mu je i što se 80 posto baterije može napuniti za 40 minuta.


Volvo je s objavom o 2030. kao krajnjoj godini kad će početi prodavati samo električne modele, otišao dalje od nekih drugih tvrtki koje su ime izgradile na dizelskim i benzinskim modelima. Naime, najavili su da tada u ponudi neće imati ni hibridne modele kao prijelazna rješenja u kojem električno napajanje pomaže da automobil troši manje goriva ali i dalje u nekoj mjeri ispušta stakleničke plinove.
U radikalnom pristupu Volva ima još jedna novost, koju patentirala Muskova tvrtka Tesla. Volvo više ne namjerava prodavati automobile preko posrednika u salonima, već će ih prodavati direktno, isključivo online.


„Da bismo ostali uspješni, potreban nam je profitabilan rast. Dakle, umjesto da ulažemo u posao s klasičnim automobilima koji se smanjuje, odlučujemo ulagati u električnu i internetsku budućnost.  U potpunosti smo usredotočeni na to da postanemo lider u brzorastućem premium električnom segmentu“ – stoji u priopćenju za medije koje je potpisao izvršni direktor Volva Håkan Samuelsson.


U Volvu to gledaju praktično, kako kažu, jednostavno nema dugoročne budućnosti u ulaganju u automobile s unutarnjim izgaranjem i kao što smo napisali na početku teksta, nisu jedini koji dolaze do tog zaključka.