Mali štediša

Hrvatska premijera hibridne verzije Fiata 500: Ikona u suglasju s prirodom

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Jedan od omiljenijih automobila današnjice, Fiat 500 dolazi i u hibridnoj verziji koja ima više energije, a pritom štedi i do 20 posto gorivaNaše su namjere ozbiljne jer ono što donosi Fiat 500 u hibridnoj verziji daje itekako značajni razlog za takvo razmišljanje. I dok se do konca ove godine nadamo prodaji od 60-ak komada, plan za iduću godinu nam je plasman od 800 primjeraka ovog automobila.


Riječi kojima su vodeći ljudi hrvatske koncesije Fiata istaknuli prigodom zagrebačke prezentacije hibridnog modela 500, mališana koji se dulje od desetljeća kroz dvije generacije prodaje u iznimnim količinama, lani tako u 200 tisuća komada, imaju podlogu u mnogim elementima koje donosi. Fiat 500 hybrid uskladio se s trendovima i predstavio opciju s mild hibrid dodatkom. Jasno je kako je riječ o baznom hibridu, ali kako je istaknuto, baš se takav odlično ističe u gradskoj vožnji gdje je i jest najvažnije »stanište« Fiata 500.


Model kojem je dodana hibridna komponenta radi na principu punjenja 12 voltne baterije od strane »viškova« energije proizvedenih kočenjem. Elektromotor se uključuje kad se javlja zahtjev za naglijim ubrzanjem, ali i u stop&start vožnji gradom. Na taj način benzinski motor zapremnine 999 »kubika« i snage 70 KS postaje još startniji, odnosno u situacijama gradske vožnje štedljiviji. Trenutno je Fiat 500 hybrid u ponudi isključivo s ručnim mjenjačem dok se automatska inačica očekuje kroz nekoliko mjeseci. Prosječna mu je potrošnja dvadesetak posto manja od nehibridne verzije, kako se ističe to je 5,3 litre na stotinu kilometara, dok je emisija CO2 svega 90 g/km. Do brzine od 100 km/h dolazi za 13,2 sekunde, maksimalna mu je brzina 167 km/h.
Razlog optimističnim prodajnim planovima je i činjenica da vrlo korisna hibridna komponenta nije značajnije utjecala na cijenu. Bazna verzija Fiata 500 hybrida tako dolazi za 99 tisuća kuna što ga čini vrlo konkurentnim. U ponudi je u pet razina opreme, a cijena mu je i u najskupljoj, kada je uistinu bogato opremljen, i dalje prihvatljivih 110 tisuća kuna. Zanimljiva je i ponuda boja što uz klasične donosi i nekoliko vrlo elegantnih, pastelnih verzija koje dodatno naglašavaju njegov ekološki karakter, njegovu povezanost s prirodom.