Ulaganja

Europske autokompanije traže infrastrukturu za električne automobile

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Infrastruktura bi uključivala električne i punionice vodika.Europski proizvođači automobila spremni su značanije smanjiti emisiju štetnih plinova do 2030. godine ako se zemlje EU-a obavežu izgraditi punionice za električne automobile, poručilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).


Da bi ‘ozelenile’ ekonomiju, vlade EU-a suglasile su se u prosincu prošle godine da će do 2030. više nego prepoloviti ukupnu emisiju štetnih plinova. Da bi taj cilj bio postignut, Europska komisija namjerava ažurirati i ekološke standarde za automobilsku industriju.


Proizvođači automobila žele da europski propisi o ciljanim emisijama ugljika budu povezani s infrastrukturnim ciljevima, poručila je ACEA u priopćenju objavljenom u srijedu.
Infrastruktura bi uključivala električne i punionice vodika.


„Ogromna ulaganja naše industrije u vozila na alternativni pogon počinju donositi plodove…, no trend će se održati samo ako vlade počnu podjednako ambiciozno ulagati u infrastrukturu“, rekao je u priopćenju za medije predsjednik ACEA-e i čelnik BMW-a Oliver Zipse.


“Zato eventualni novi ciljevi za ispuštanje CO2 iz automobila u 2030. moraju biti uvjetovani odgovarajućim proširenjem infrastrukture”, kazao je Zipse.


EU se obavezao i da će do 2050. svesti emisiju ugljika neto na nulu.