Serijska proizvodnja

Definitivni rez: Volkswagen pojačava električnu ofenzivu modelom ID.4

Edi Prodan

Električnom modelom ID.42 VW obogaćuje ponudu u klasi kompaktnih SUV-ova, najbrže rastućem segmentu na svijetuElektrična ofenziva marke Volkswagen nastavlja se ubrzavati: serijska proizvodnja prvog potpuno električnog SUV vozila, modela ID.4, započinje u Zwickauu. Svjetska premijera modela ID.4 uslijedit će krajem rujna čime marka Volkswagen naglašava svoj cilj – postati svjetskim tržišnim predvodnikom u području e-mobilnosti. U pogledu toga, koncern ulaže oko 33 milijarde eura u razdoblju do 2024. godine, od čega je 11 milijardi eura predviđeno za marku Volkswagen. Marka Volkswagen očekuje da će 2025. godine proizvesti 1,5 milijuna električnih vozila.


– Modelom ID.4 marka VW dodaje potpuno električno vozilo u svoju ponudu u klasi kompaktnih SUV vozila, najbrže rastućem automobilskom segmentu na svijetu«, rekao je Ralf Brandstätter, izvršni direktor VW-a. »Nakon modela ID.3, ovo je već drugo vozilo koje se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB). Prema planu će se ovaj automobil proizvoditi i prodavati u Europi i Kini, a kasnije i u SAD-u.


» Thomas Ulbrich, član uprave nadležan za e-mobilnost, rekao je: »U pravo smo vrijeme započeli s transformacijskim procesom VW-a u smjeru emobilnosti. Za modelom ID.3 sada će uslijediti ID.4. S obzirom na goleme društvene promjene tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, uspješan početak serijske proizvodnje modela ID.4 iznimno je postignuće, zbog čega svoje zahvale posebice upućujem timu marke VW u Saskoj te svim članovima ID. tima. Zwickau ima ključnu ulogu u sistemskom prijelazu na e-mobilnost: prvi put velika tvornica za proizvodnju automobila u potpunosti prelazi na e-mobilnost, a ulaganja u tu svrhu iznose oko 1,2 milijarde eura. U 2021. godini, prvoj punoj godini u svojstvu tvornice za električna vozila, tvornicu u Zwickauu napustit će oko 300.000 električnih vozila koja se temelje na modularnoj električnoj platformi (MEB). Ta će lokacija stoga postati najvećom i najučinkovitijom tvornicom za električna vozila u Europi te pokaznim primjerom u transformacijskom procesu globalne proizvodne mreže VW-a.