Stiže Bigster

Dacia predstavila ambiciozne proizvodne planove, cilj im je ovladati C segmentom

Edi Prodan

Dacia nastavlja ofenzivu u C-segmentu te razvija vlastiti industrijski plan koji bi trebao poduprijeti provedbu proizvodnog planaProizvodnja inačica modela Jogger u marokanskoj tvornici u Tangeru započet će u drugom tromjesečju 2024. godine. Dacia je prilikom predstavljanja strateškog plana Renaulution, održanog u siječnju 2021. godine predstavila Bigster – robusni konceptni automobil dug 4,6 metara. Temeljen na konceptnom automobilu Bigster u prodaju bi trebao stići 2025. godine.


Istovremeno Jogger, iz temelja mijenja viziju pristupačnog i svestranog obiteljskog vozila. Dostupan u izvedbama s pet i sedam sjedala, Jogger savršeno utjelovljuje tržišni položaj i duh marke Dacia. To svestrano, iznimno prostrano i modularno vozilo pustolovnog dizajna ujedno je najpristupačniji obiteljski automobil na tržištu. Dostupan je s benzinskim i benzinsko-plinskim motorom, a od siječnja 2023. i kao hibrid.


Konkurentna i iznimno prilagodljiva platforma CMF-B pravi je temeljni kamen Dacijine industrijske strategije.
Tvornice u Rumunjskoj i Maroku raspolažu kapacitetima za proizvodnju: različitih karoserija i to modela opremljenih termičkim, alternativnim i hibridnim motorima, duljine od 4,1 m do 4,6 m.


Platforma CMF-B osigurala je snažan uzlet marke omogućivši joj da ubrza razvoj vlastitog poslovnog plana s ciljem provedbe proizvodnog plana, ali i da započne vlastitu ofenzivu u C-segmentu.


Tvornica u Mioveniju u Rumunjskoj povijesni je pogon marke koji djeluje još od 1968. Danas je to referentni industrijski kompleks s linijom za proizvodnju karoserija, linijom za mehaničke komponente i šasiju, ljevaonicom i logističkom platformom. Trenutačno se u tvornici proizvode četiri modela marke: Duster, Sandero Stepway, Logan i Jogger. Od 2024. u njoj će se proizvoditi nova generacija Dustera temeljena na platformi CMF-B, a od 2025. i novi Dacijin C-SUV temeljen na konceptnom Bigsteru.


S ciljem preraspodjele opterećenja između Dacijinih tvornica i s namjerom jačanja ofenzive u C-segmentu, ponuda modela Jogger, uključujući Jogger HYBRID 140, od drugog će se tromjesečja 2024. proizvoditi u marokanskoj tvornici u Tangeru.


Tvornica u Tangeru započela je s radom 2012. godine, pri čemu glavnina proizvodnje otpada na Sandero – najprodavaniji automobil za privatne kupce u Europi od 2017. godine.