Cijena nije najvažnija

Čuva glavu poput čizme: Kako odabrati odgovarajuće gume za zimske uvjete na prometnicama

P. N.

Cijena ni u kom slučaju ne smije biti najvažniji parametar pri odabiru gumaDatum kada smo se morali pobrinuti za odgovarajuću zimsku opremu svog vozila već je dulje od tjedan dana iza nas.


No, u primorskim, jadranskim vremenskim kondicijama gdje su se donedavno najhrabriji još uvijek kupali u moru, ta promjena unekoliko kasni, točnije povezana je s odlaskom na sniježne radosti koje se događaju u prosincu, najviše siječnju. Kako dakle odabrati pravu zimsku gumu, kada se umjesto za zimsku gumu odlučiti za cjelogodišnju i čemu posvetiti najviše pozornosti, još se uvijek pitaju ljudi uz more?


Nekoliko praktičnih savjeta koji će vam dobro doći pri biranju zimske opreme za vozila pripremila je tvrtka Goodyear koja slovi kao jedna od najboljih, tradicijski ali i tehnološki, u tom svijetu. Kako je poznato, u Hrvatskoj obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju do 15. travnja. Zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta. Prije dolaska zime osim pripreme vozila za najhladnije mjesece u godini moramo se pobrinuti i za odgovarajuće gume koje će nam u zimskim uvjetima osigurati optimalno prianjanje i upravljivost. U Goodyearu ističu da zimske gume nisu važne samo za pouzdanu vožnju po snijegu nego i za sigurnost u vožnji po hladnoj zimskoj podlozi. Osmišljene i napravljene su naime za vožnju u zimskim uvjetima kad je za sigurnost iznimno važno bolje prianjanje i bolje vladanje vozilom. Njihove su smjese mekše i elastičnije, a šare gaznog sloja oblikovane tako da omogućuju dobro prianjanje i učinkovito kočenje na snijegu. Zimska guma i po izuzetno hladnom vremenu ostaje dakle mekana i zadržava prianjanje. Za razliku od toga, ljetna guma postiže optimalnu izdržljivost na temperaturama iznad 7 °C jer je smjesa njezina gaznog sloja prilagođena višim temperaturama te tako osigurava čvrsto prianjanje i dobru upravljivost na suhoj ili mokroj cesti u toplijim mjesecima.
Upravo zbog drukčije gumene smjese ljetne gume nisu prikladne za zimske uvjete kada temperature padnu ispod 7 °C. Zato su zimske gume tijekom zime obavezan element koji jamči sigurnost na cesti. Kako odabrati prave?


Važno je u kakvim se uvjetima najčešće vozi. Na područjima s većim snježnim pokrivačem sigurno se više pozornosti treba posvetiti izdržljivosti gume na snježnoj i mokroj podlozi, a tamo gdje je manje padalina možda je važnije učinkovito prianjanje i kočenje gume na suhome.


Mora se obratiti pozornost i na svoj stil vožnje. Prijeđete li godišnje puno kilometara ili samo povremeno idete na put? Jeste li miran i oprezan vozač ili volite pritisnuti papučicu za gas? Način vožnje zahtijeva između ostaloga razinu izdržljivosti koju tražite od gume. Zimske gume priznatih proizvođača koje su izrađene prema najnovijim tehnologijama i najnaprednijim materijalima pružaju višu razinu izdržljivosti, što svake godine dokazuju i neovisni testovi zimskih guma. Iako se visokokvalitetne gume plaćaju više, neka cijena proizvoda koji tako jako utječu na sigurnost u cestovnom prometu ne bude jedino mjerilo pri kupnji.


Primjer presudnog značaja inovativnih tehnologija za vrhunsku izdržljivost guma u Goodyearu su gume UltraGrip Performance+ i UltraGrip 9+. One upravo zbog upotrebe naprednih tehnologija osiguravaju povećanu izdržljivost i u teškim zimskim uvjetima. Zahvaljujući dvjema ključnim tehnologijama Traction Protect i Winter Grip, guma UltraGrip Performance+ za automobile visokih performansi odlikuje se povećanom izdržljivošću na mokroj i suhoj podlozi te u zimskim uvjetima. Tehnologijom Winter Grip ponosi se i guma UltraGrip 9+, koja vozačima manjih gradskih automobila u teškim zimskim uvjetima osigurava izvrsno prianjanje, a tehnologija Mileage Plus omogućuje brojne prijeđene kilometre.


Izdržljivost gume treba odgovarati vozilu.To je osobito važno pri odabiru guma za vozila SUV jer su ona teža, a njihovo težište više je smješteno nego kod osobnih automobila. Sile koje djeluju na gumu stoga su veće, a to otežava kočenje i upravljivost koji su u zimskim uvjetima presudni za sigurnost. Gume koje su namjenski izrađene za vozila SUV, kao što je Goodyearova UltraGrip Performance SUV Gen-1, u usporedbi s gumama za obične osobne automobile imaju veću nosivost, čvršću konstrukciju te donekle prilagođenu smjesu gaznog sloja i oblik dezena. Te razlike omogućuju optimalnu izdržljivost guma tijekom zime, stoga je važno da vozilo SUV bude opremljeno kvalitetnim zimskim gumama za takva vozila.


Naposljetku, ne zaboravite na pravilnu dimenziju! Informaciju o veličini gume primjerene za vozilo naći ćete u dokumentaciji proizvođača vašega vozila ili u homologacijskoj potvrdi.