Pogled u budućnost

Racionalna “elektrifikacija”: BMW se i 2030. godine ne misli odreći motora na unutarnje izgaranje

T.I.

Objavljeno je da će naredne godine i X1 dobiti svoju električnu inačicu pod nazivom iX1. Sljedeće godine BMW sprema i novu generaciju serije automobila serije 7 na isključivo električni pogon, a 2023. BMW serija 5 također prelazi na električni pogonU auto industriji kao da više nitko ne govori o ničem drugom negoli o elektrifikaciji. Tako je i BMW grupa na svojoj godišnjoj press konferenciji prošli tjedan bila fokusirana na objavu sljedećih koraka odmicanja od motora s unutarnjim izgaranjem i građenjem električne budućnosti koja je je već tu pred vratima. Pa ipak, taj fokus nije bezuvjetan i isključiv, već na stvari gledaju njemački racionalno. BMW će prigrliti električnu budućnost, ali se u doglednoj budućnosti ne namjerava u potpunosti odreći motora na benzin.


Nakon što je promovirala politiku „nulte emisije“ kroz svoju „BMW i“ diviziju posvećenu električim modelima, bavarska tvrtka će razvijati električna vozila kroz cijelu gamu svojih modela. Ove su godine već predstavili svoj iX SUV i i4 limuzinu, nakon što je prošle godine predstavljen model iX3.


Objavljeno je da će naredne godine i X1 dobiti svoju električnu inačicu pod nazivom iX1, koja je u kamufliranoj verziji već viđena na testnim vožnjama. Sljedeće godine BMW sprema i novu generaciju serije automobila serije 7 na isključivo električni pogon, a 2023. BMW serija 5 također prelazi na električni pogon.
U BMW-u nisu zaboravili na Mini koji je pod kapom BMW-a još od 1994. godine. Nova generacija Mini Countrymana na tržištu će se pojaviti 2023. i bit će ponuđena u benzinskoj i električnoj varijanti. Granica kad bi i Mini trebao prekinuti eru pogona na motore s unutarnjim izgaranjem je 2030. godina.


BMW radi i na novoj modularnoj platformi optimiziranoj za električna vozila. Bit će predstavljena 2025. godine i zvat će se jednostavno Neue Klasse.


Ipak, BMW se ne želi u skoroj budućnosti potpunosti odreći motora koja su ih proslavili i to jasno kažu. Njihov je plan da 2030. BMW u ponudi i dalje ima 50 posto modela na benzinske motore.