Mnogi to ne znaju

Benza svi pamtimo kao oca automobila, no stvarni tvorac prvog vozila na vlastiti pogon zapravo je – Francuz

P. N.

YouTube Screenshot

YouTube Screenshot

Dva kotača stajala su straga i jedan ispred, a na njemu se nalazio golemi parni kotao koji je pogonio prednji kotač. Glavna konstrukcijska zamjerka bio je loš raspored mase vozila, upravo zbog golemog parnog kotla koji se nalazio na nosačima na prednjem dijelu vozila.Domovina prvog automobila na svijetu je Njemačka, a otac Karl Benz. Patentiran iste godine kada i proizveden, 1886. je u pitanju, prvi automobil bio je pogođen motorom s unutarnjim sagorijevanjem na benzin.


I dok cijeli svijet pamti Benza, malo tko za Nicolasa Josepha Cugnota, francuskog izumitelja i časnika koji je izumio prvo vozilo koje se moglo kretati na vlastiti pogon. U njegovu slučaju to je bio parni motor, a vozilo je imalo svega tri kotača, piše vozim.hr.


Funkcionalna verzija Cugnotova vozila, koje je bilo u mogućnosti kretati se i izvan uređenih cestovnih pravaca, napravljena je 1770. godine, više od stoljeća ranije negoli je Benz napravio automobil.

Dva kotača stajala su straga i jedan ispred, a na njemu se nalazio golemi parni kotao koji je pogonio prednji kotač. Glavna konstrukcijska zamjerka bio je loš raspored mase vozila, upravo zbog golemog parnog kotla koji se nalazio na nosačima na prednjem dijelu vozila.


Osim što je bilo prvo vozilo na vlastiti pogon, Cugotovo je vozilo prvo sudjelovalo u prometnoj nesreći. Srećom, izuzev manjeg oštećenja na samom vozilu uslijed sudara u zid, prva je nesreća prošla poprilično dobro, bez ozbiljnih posljedica.


Nedugo nakon izuma, razvoj parnih motora polako je zamro što je izumitelja, nakon nekoliko godina izdašne mirovine, u vrijeme Francuske revolucije dotjeralo do ruba siromaštva. Njegovo se vozilo danas nalazi u pariškom muzeju za umjetnost i obrt.


Izvor: vozim.hr