Analiza učinkovitosti i isplativosti inovativnih tehnologija testiranih u sklopu PSAMIDES projekta

NL Promo

U sklopu Psamides (Ports small and medium alliance for sustainable development) projekta, sufinanciranog iz programa Interreg Mediterranean (ERDF) do sada je testirano sedam tehnologija na raznim lokalitetima diljem Mediterana: lukama Cristo i Andratx na otoku Mallorci, Blanes i Sant Carles de la Rapita (Španjolska), Heraklion (Grčka) te u luci Sète (Francuska).Pritom su testirani senzori za nadzor veza, automatski sustav prepoznavanja plovila, uređaj za sakupljanje plastičnog otpada s morske površine, postolje na daljinsko upravljanje za opskrbu plovila vodom i strujom, fotonaponski kolnik, IOT sustav za upravljanje lukama te tehnologija automatiziranog nadzora plovila putem kamera.


Prednosti i nedostaci


Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci jedan je od partnera projekta, a tim istraživača pod vodstvom doc. dr.sc. Livije Maglić, izradio je izvješće o procjeni testiranih tehnologija, temeljeno na analizi prikupljenih podataka u prethodno navedenim lukama. Svrha ovog izvješća je predstaviti nove tehnologije s ciljem njihovog daljnjeg uvođenja u svakodnevni rad marina/luka diljem Europe. Rezultati testiranja pokazali su je li moguće njihovim korištenjem unaprijediti usluge marina/luka te optimizirati njihovo poslovanje i upravljanje.


Senzor za nadzor veza – Luka Cristo Mallorca


Izvješće obuhvaća opise tehnologija, cijenu, prikaz ugradnje u svakoj marini/luci, trajanje testiranja te prikazuje rezultate ispitivanja određene tehnologije, kao i prednosti i nedostatke njihovog korištenja. Primjerice, automatsko otkrivanje zauzetosti veza može značajno poboljšati sustav upravljanja rezervacijama ako su podaci senzora veza povezani sa sustavom za rezervaciju, koji pruža podatke u stvarnom vremenu 24/7.


Fotonaponski kolnik u luci Andratx Mallorca


Uvođenje senzora veza povezanih s informacijskim sustavom relativno je nisko ulaganje, međutim, da bi bio učinkovit, sustav bi trebao biti instaliran na svim vezovima neke marine/luke. Postolje na daljinsko upravljanje za opskrbu plovila vodom i strujom sljedeća je testirana tehnologija, koja lukama omogućava kontrolu i regulaciju potrošnje vode i električne energije, što izravno utječe na optimizaciju troškova. Tehnologija se smatra vrlo korisnom jer automatizira proces naplate i razmjene podataka, a time se smanjuje opterećenje operativnog osoblja.


Glavni rizici su cyber napadi i mogući softver/hardver kvarovi koji bi mogli utjecati na više od jednog postolja. Tehnologija koja uspješno smanjuje broj plutajućih onečišćujućih tvari u lukama, pozitivno utječe na lokalnu morsku biocenozu te povećava atraktivnost morskog okoliša jest uređaj za sakupljanje plastičnog otpada sa morske površine. Montaža testiranog uređaja je jednostavna, no zbog ograničene veličine i kapaciteta uređaja, sakupljene tvari lučko osoblje mora svakodnevno odlagati, što podrazumijeva blagi porast obima posla operativnog osoblja.


Senzor za nadzor veza – Luka Cristo Mallorca


Korist za lučke uprave


Tehnologije IOT sustava za upravljanje lukama i automatiziranog nadzora plovila putem kamera poboljšale su ekološku održivost i atraktivnost, kao i upravljanje vezom (stanje veza) te sigurnosne aspekte luka/ marina. Tehnologija je uglavnom korisna za lučke uprave i njihovo osoblje, budući da sustav nema izravnu interakciju s korisnicima luke pa stoga nema izravan utjecaj na njih. Nakon uspješnog postavljanja fotonaponskog kolnika u luci Andratx (Mallorca), u lipnju je započela proizvodnja električne energije kada je u luci postavljeno šesnaest skupina fotonaponskih panela. Paneli sadrže fotonaponske ćelije koje osiguravaju transformaciju sunčeve svjetlosti u električnu energiju, a koja se može distribuirati u elektroenergetskoj mreži ili pohraniti u za to predviđeni set baterija


Tehnologija automatiziranog nadzora plovila putem kamera – Sant Carles de la Rapita Španjolska


Velika prednost ovakvih kolnika je što se oni mogu postavljati na različite podloge, a sustav je prepoznat kao jednostavan, lak za održavanje i dugotrajan. Navedene tehnologije imaju potencijala postati jedan od preduvjeta za rast poslovanja, ali i dio poslovnih strategija europskih luka/marina.


 


Projektne aktivnosti Psamidesa ujedno su i poziv na promjenu nabolje putem korištenja inovativnih tehnologija pa vjerujemo kako one imaju svjetlu budućnost kada govorimo o njihovoj zastupljenosti u europskim lukama i marinama.


Više o projektu – https://psamides.interreg-med.eu/