FONDOVI

Pala naknada za upravljanje: “Mirovinci” vratili štedišama više od 55 milijuna kuna viška

Branko Podgornik

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zakonskim izmjenama mirovinsko društvo ima pravo na naknadu od najviše 20 posto ukupno naplaćenog iznosa mirovinskih društava pa je lanjski višak raspodijeljen na četiri obvezna mirovinska fonda.ZAGREB – Oni koji štede za starost u obveznim mirovinskim fondovima Allianz, Erste, PBZ Croatia Osiguranje i Raiffeisen bili su jučer iznenađeni viješću da su im društva, koja upravljaju tim fondovima, vratila 55,6 milijuna kuna od prošlogodišnje zaračunate naknade za upravljanje. Na to su bili ponukani zato što je naknada za upravljanje fondovima smanjena za 15 posto.
Preciznije, naknada za upravljanje mirovinskim fondovima prošle je godine pala s 0,28 na 0,24 posto od ukupne štednje. To se dogodilo zbog izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima koje su stupile na snagu 2019. godine, pa je štedišama vraćen »višak«, prema jučerašnjem priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).


Povećana štednja


– Prema tim zakonskim izmjenama, svako mirovinsko društvo ima pravo na iznos naknade od najviše 20 posto ukupnog naplaćenog iznosa svih mirovinskih društava. Ako u jednoj godini naplati naknadu koja prelazi navedenih 20 posto, višak iznosa mirovinsko društvo vraća Središnjem registru osiguranika (REGOS-u) koji ih potom u sljedećoj godini raspoređuje na sve članove mirovinskih fondova, prema veličini njihove imovine, objasnila je Hanfa.


Naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondom također propisana zakonom i ona je ista za sva mirovinska društva i za sve kategorije mirovinskih fondova (A,B,C). Naknada pada zato što se povećava broj štediša, kao i iznos njihove štednje za starost.
– Zakon je predvidio da se ta naknada, kako raste imovina OMF-ova, u relativnom postotku smanjuje te je sada na najnižoj razini od njihovog osnutka, kažu u Hanfi. Na kraju ožujka ove godine neto imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila je 132,1 milijardu kuna, a u njima trenutačno štedi 2,1 milijun građana.


Višak naknade
Hanfa je jučer objavila i kako je 55,6 milijuna lanjskog viška naknade raspodijeljeno na četiri obvezna mirovinska fonda u Hrvatskoj. Štedišama u fondu Allianz ZB u kategoriji A pripale su 214,4 tisuće kuna, u kategoriji B dobili su 18,97 milijuna, a 1,56 milijuna u kategoriji C. Osiguranicima u fondu Erste u kategoriji A isplaćeno je 121,7 tisuća kuna, potom 7,63 milijuna u kategoriji B, a 428,8 tisuća u kategoriji C.
Štediše PBZ Croatia osiguranje u kategoriji A dobili su 158,3 tisuće kuna, onima u kategoriji B vraćeno je 8,86 milijuna te 646 tisuća kuna u kategoriji C. Osiguranicima u Raiffeisen fondu u kategoriji A pripala je 161 tisuća kuna, u kategoriji B 15,6 milijuna, a u kategoriji C 1,28 milijuna kuna.