USPJEH KARDIOLOGA

Medicinski tim KBC-a Rijeka prvi u Hrvatskoj zatvorio mišićnu pregradu srca bez kirurškog zahvata

Hina

Ilustracija / SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Ilustracija / SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

 Pacijentica u dobi od 77 godina, nad kojom je izveden zahvat, dobro se oporavlja i njezine su prognoze dobre, iako izgledi za preživljenje nakon što je liječničku pomoć zatražila sedmi dan od infarkta, u početku nisu bili veliki.RIJEKA – Medicinski tim KBC-a Rijeka na čelu s kardiolozima Vjekoslavom Tomulićem i Nevenom Čačeom uspješno je 26. travnja prvi u Hrvatskoj i njezinom okruženju bez kardiokirurškog zahvata zatvorio puknuće mišićne pregrade srca nastale kao posljedice infarkta, izvijestio je u utorak KBC.


KBC Rijeka je naveo da je riječ o metodi koja se u svijetu primjenjuje tek nekoliko godina, a primjenjuju je samo veliki centri koji već imaju ekspertizu u ovakvim slučajevima. Smrtnost kod pucanja septuma, mišićne pregrade srca, ako se ne liječi, veća je od 95 posto, a ako se pucanje septuma sanira kirurški smrtnost se kreće od 30 do 40 posto, istaknuto je.


Pacijentica u dobi od 77 godina, nad kojom je izveden zahvat, dobro se oporavlja i njezine su prognoze dobre, iako izgledi za preživljenje nakon što je liječničku pomoć zatražila sedmi dan od infarkta, u početku nisu bili veliki.
Sudjelovali su i kardiologinja Ivana Smoljan koja je cijelu proceduru pratila na ultrazvuku i obavlja sve kontrole poslije operacije, kardiokirurg Igor Medved, Željko Župan koji pacijenticu vodi u jedinici intenzivnog liječenja kardiokirurških bolesnika i anesteziolog  Dino Mijatović.


Tijekom zahvata je do srca kardiokirurg Tomulić došao preko arterije na otvoru na zapešću, a kardiokirurg Čače preko vene na otvoru na vratu. Morali su se susresti unutar srca i uhvatiti jedan drugome žicu kojom su napravili petlju iz vene kroz desnu stranu srca, preko lijeve strane srca, da bi potom izašla van na zapešću, a tim se putem u srce uveo okluder, kojim je zatvoreno puknuće na srcu.


Zahvat je trajao sat vremena i pacijentica je dan poslije skinuta s ECMO uređaja, navodi se u priopćenju KBC-a.


Istaknuto je da je zahvat izveden bez mentora iz ustanove u kojoj se već izvodi. U KBC-u Rijeka godišnje četiri ili pet bolesnika zahtijeva ovakvu intervenciju.


“Bolesnica nam je stigla u bolnicu sedmi dan po infarktu i još je bila budna. Nikad nije bolovala, bila je aktivna i nije se javljala liječniku kod prvih simptoma, no nakon što se zbog progresivnog gušenja javila svojem liječniku on ju je poslao u hitnu kardiološku ambulantu”, naveo je pročelnik Zavoda za intervencijsku kardiologiju Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Rijeka. Vjekoslav Tomulić.


Dodao je da su, nakon utvrđenja začepljenja srčane arterije ugrađena tri stenta, ali je pacijentici stanje bilo sve lošije te je otkriveno da ima perforaciju septuma. “To je posljedica toga što je preboljela infarkt kući i činjenice što kod infarkta dijelovi srčanog mišića odlaze u nekrozu, odnosno propadaju i oštećuje se. U određenom, manjem postotku, slučajeva ti oštećeni dijelovi mogu puknuti te se puknuće septuma dešava u oko dva posto infarkta, i to uglavnom neliječenih”, objasnio je Vjekoslav Tomulić,


Oštećenje se pokušalo sanirati umjetnim materijalom, ali je oštećeni srčani mišić propadao i dalje. Kako bi druga kardiokirurška operacija u ovom slučaju bila visokorizična i pacijentica je vjerojatno ne bi preživjela, u riječkom KBC-u okupio se multidisciplinaran tim kardiologa, kardiokirurga, anesteziologa i pedijatrijskog kardiologa koji su se odlučili za perkutano zatvaranje rupe na srcu, uvođenjem posebnog okludera, navedeno je.