KBC

Riječka Klinika za tumore dobila terapeutski vrt. Uređivanje okoliša blagotvorno djeluje na zdravlje

Portal Novi list

Terapija uređivanja okoliša nalazi svoje ravnopravno mjesto kao potpora drugim vrstama liječenja, posebice kad je riječ o onkološkim pacijentimU Tjednu zdravlja, članice Udruge Srce za nju, volonteri Udruge, djelatnici Klinike za tumore KBC-a Rijeka i onkološki pacijenti klinike i dnevne bolnice, zajednički su terapeutski uređivali okoliš u perivoju Klinike za tumore. Akciju je koordinirala Udruga Srce za nju, a sadnice donirala cvjećarnica GabiFlores – Krk, priopćeno je iz KBC-a Rijeka.


“Svaka sadnica ima i etiketu s imenom i prezimenom onog tko ju je posadio. Svoj doprinos planiranom uređenju terapeutskog vrta dali su i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med. te predstojnica Klinike za tumore prof. dr. sc. Ivana Mikolašević, dr. med. pripremivši sadnice bilja, cvijeća i ružmarina, koji su bogatim mirisima odmah ispunili hodnike Klinike za tumore koji vode do vrta.

„Uime svih djelatnika klinike prvenstveno zahvaljujem Udruzi Srce za nju na partnerskom odnosu i kontinuiranom doprinosu poboljšanja uvjeta liječenja onkoloških pacijenata, kao i na koordinaciji niza projekata koje smo održali u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, od kojih je potonji uređivanje terapeutskog vrta u čemu smo prvi u Hrvatskoj“, istaknula je Mikolašević, a cijelom događanju svoj su obol dali i riječki fotografi Nikola Kurti i Petar Kurschner zabilježivši svojim kamerama ove specijalne trenutke.


Poznato je naime da se terapija uređivanja okoliša sve više koristi u liječenju određenih patologija ili emocionalnih stanja, posebice stresa, jer blagotvorno djeluje na tjelesno, psihičko, socijalno i duhovno zdravlje. Slijedom toga, terapija uređivanja okoliša nalazi svoje ravnopravno mjesto kao potpora drugim vrstama liječenja, posebice kad je riječ o onkološkim pacijentima kao jednoj od najosjetljivijih populacija pacijenata”, navodi se u priopćenju.