Porezna uprava

Krenula isplata povrata poreza, objašnjeno tko ga i kada može očekivati

Portal Novi list

foto: arhiv NL

foto: arhiv NL

Cjelokupan povrat trebao bi se izvršiti do kraja mjeseca.Isplata povrata poreza krenula je 2. svibnja. Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša za RTL je rekao da će povrat poreza na dohodak i povrat prireza na dohodak ostvariti 663.564 građanina.


Iznos povrata poreza bit će 1,7 milijardi kuna.


Svi kojima država duguje ili koji duguju državi mogu se informirati i preko e-Građanina.


Povrat poreza za 146.000 mladih
Dio njih morat će uplatiti i razliku poreza na dohodak, a to uključuje i roditelje studenata koji su tijekom 2021. godine imali studenta koji je zaradio više od 15 tisuća kuna prijavljenog kao uzdržavanog člana radi porezne olakšice.


“Što se tiče isplata, rješenja su već donesena. Stizat će tijekom petog mjeseca na adrese. A već od danas, uz rješenja, kreću i isplate.


Osim povrata, postoji i određeni broj građana koji će dobiti rješenja za uplatu razlike poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.


Ove godine govorimo o 91 tisući građana s obvezom od 316 milijuna kuna. No, oni će biti obvezni platiti u kolovozu, a povrat će biti u svibnju”, rekao je Kutleša.


Godišnji obračun provodi se već neko vrijeme automatski, a obvezu podnošenja porezne prijave imaju samo građani koji se bave nekom poslovnom aktivnošću, samostalne profesije, obrtnici ili ljudi koji primaju neki dohodak iz inozemstva, bilo da je to mirovina (ne i iz Njemačke), plaća, honorar ili slično.


U Hrvatskoj je 146 tisuća mladih do 25 godina i od 26 do 30 ostvarilo pravo na povrat poreza na dohodak i prirez poreza na dohodak u iznosu od 640 milijuna kuna.


Onima do 25 godina vraća cijeli porez i prirez, a mladima od 26 do 30 vraća se 50 posto.


O dohotku iz inozemstva


Kutleša se osvrnuo i na one koji dohodak primaju iz inozemstva.


Naveo je da se više od 13 tisuća građana prijavilo sa svojim dohotkom te da je još uvijek otvorena mogućnost prijava takvog dohotka, kao i da se nadaju da će građani tu mogućnost iskoristiti.


“U tom slučaju mogu birati opcije. Hoće li to biti jednokratna prijava za 2022. godinu ili će po godinama. Sve što bude išlo u korist građanima, mogu iskoristiti.


Dobrovoljna prijava podrazumijeva da neće biti kamata niti prekršajnog postupka.


O svemu se mogu informirati u ispostavama Porezne uprave gdje će ih uputiti na njihova prava i pogodnosti koje im ovaj postupak pruža”, rekao je Kutleša