Dan otvorenih vinskih podruma Istre

Volite istarska vina? Sutra svoja vrata otvara pedeset vinarija i četiri destilerije

Edi Prodan

Degustacije su besplatne, poželjna prijava putem weba Vinistre ili direktno - telefoni i mailovi su u priloženom letkuSvi koji se žele družiti s vinarima, otkriti tajne spravljanja i njegovanja najboljih vina, u nedjelju biraju samo jedan pravac – Istra. Riječ o tradicionalnoj manifestaciji, 23. Dan otvorenih vinskih podruma Istre kad će od 10 do 19 sati svoja vrata otvoriti 50 istarskih vinarija i četiri destilerije te svim posjetiteljima potpuno besplatno ponuditi na kušanje svoja vina.


Nakon poremećaja, kao i cjelovitih odgoda koje su manifestaciju pratile prošle tri kovid godine, u nedjelju 28. svibnja ponovno će sudjelovati svih šest vinskih regija Istre: Sjeverna Istra s najvećim brojem vinarija – njih 19, potom Poreština s 14 vinarija, a tu su i Istočna Istra, Južna Istra i Rovinjština.


– Zaviriti u vinarije, popričati s vinarima, opustiti se u idiličnoj atmosferi i uživati u istarskim vinima poseban je doživljaj. Ovo je prigoda da se kušaju odlične malvazije i terani, merloti, cabernet sauvignoni, muškati, sve popularnije kupaže, među njima i nagrađena vina s ovogodišnjeg Vinistrinog ocjenjivanja, ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre koja uz TZ Istarske županije i Istarsku županiju organizira ovu atraktivnu manifestaciju.
U brojnim vinskim regijama svijeta zadnje nedjelje u svibnju tradicionalno se obilježava svjetski Dan vina. Običaj datira još od sredine devedesetih, kad je u talijanskoj regiji Toskana krenuo ovaj, tada novi vid turističke promocije vina, koji se do danas pretvorio u globalni pokret. Istra se priključila 1999., a tijekom više od 20 godina Dani otvorenih vrata postali su jedan od najiščekivanijih festivala vinske kulture.


NAJAVA DOLASKA NA Vinistra.hr


Kako bi se u nedjelju istarskim vinarijama izbjegle velike gužve, dolazak je potrebno najaviti direktno kod vinara, a popis vinarija potražite na internetskim stranicama Istra.hr i Vinistra.hr, kao i na njihovim društvenim mrežama.