Ubitačna inflacija

Paradoksalno: Mirovine će do kraja godine rasti, ali će umirovljenici živjeti – još teže!

Portal Novi list

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na prosječnu mirovinu od 2.701 kunu rast bi bio oko 155 kunaUsklađivanje mirovina u drugom dijelu godine vrlo vjerojatno će oboriti rekord iz 2008. godine kada je iznosilo 4,05 posto. Iako je još uvijek rano za prognozirati, trenutačno dostupni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na to da bi usklađivanje trebalo iznositi 5,75 posto.


Na prosječnu mirovinu od 2.701 kunu rast bi bio oko 155 kuna. Tako u ovom trenutku pokazuje projekcija HSU-ovog veterana Željka Šempera koji već dulji niz godina prati službene podatke i prognozira usklađivanje mirovina, piše mirovina.hr.


“Ako vas je ova prognoza slučajno uveselila, slijedi hladan tuš. Glavni motor rasta ovog usklađivanja bit će inflacija koja nikako nije dobra za ljude s niskim prihodima, a to su u Hrvatskoj u prvom redu umirovljenici. Godišnja inflacija u travnju u odnosu na prošlogodišnji travanj dosegnula je 9,4 posto, a kada zbrojimo prvo ovogodišnje usklađivanje (2,24 posto) i hipotetskih 5,75 posto dolazimo do tek 8 posto rasta. Prevedeno – kupovna moć će vam čak i u slučaju ovakvog usklađivanja biti manja nego prošle godine”, navodi portal specijaliziran za umirovljeničke teme.