Teški dani

Svinjetina bi mogla poskupjeti još za čak 20 posto! ‘Govorili smo da je hrana strateška, nismo si ovo smjeli dopustiti’

P. N.

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Već danas uvozimo preko 50 posto potrebnih količina. Dodatno je stvar zakomplicirala pojava afričke svinjske kuge



Proizvodnja svinjetine u Hrvatskoj pada već godinama, a već danas uvozimo preko 50 posto potrebnih količina. Dodatno je stvar zakomplicirala pojava afričke svinjske kuge na istoku Hrvatske, gdje je gotovo 70 posto domaće proizvodnje


Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, navodi kako je lani bila enormno visoka cijena žitarica, a enormno niska cijena svinjskog mesa.


“Uslijed tih poremećaja došlo je do velikog uništavanja stočnog fonda, posebice krmača i sada imamo takav rezultat kakav imamo. Hrvatska se bazirala na veliki uvoz odojaka za tov, Europa se isto bori s manjkom svinjetine jer su uništili svoj stočni fond, negdje oko milijun krmača. Mi sudjelujemo s manje od 1% u europskoj proizvodnji i na cijenu ne možemo utjecati. Velikim dijelom utjecat će uvozna svinjetina, a nažalost cijena ide gore”, kaže Jagić za HRT.




On drži kako bi cijene mogle rasti još dvadesetak posto.


“Treba što prije stati na noge s obzirom na ovo što se događa na istoku Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede i veterinarske službe dobro rade svoj posao, to što prije treba završiti i početi normalno funkcionirati. Apeliram na sve proizvođače svinjetine da se pridržavaju svih mjera, sigurnosnih, ali virus je takav da ga ne vidimo i uvijek može doći do nekog stada”, dodao je.


Domaća proizvodnja svinjetine u Hrvatskoj u stalnom je padu, budući Hrvatska kupuje višak europske svinjetine.


“Naša zdrava proizvodnja cjenovno to nije mogla pratiti i mi smo iz dana u dan propadali da bi došli na brojku ispod 50 posto samodostatnosti. Govorili smo uvijek da je hrana strateška, nismo si to smjeli dozvoliti, ali jesmo. Možda je krajnje vrijeme da se otrijeznimo i da probamo dići tu proizvodnju na samodostatnost pa da svjetski i tržišni poremećaji, ratovi ne utječu na građane RH, rekao je Jagić, dodajući da se onaj tko ima veću kupovnu moć ne mora bojati nestašice svinjetine.


Prosječan Hrvat na godinu pojede 32 kilograma svinjetine, daleko više od ostalih vrsta mesa.


“Još prije afričke svinjske kuge cijena svinjetine je dosta porasla, govorim za nekih 30-ak posto. Svinjetine domaće nema dovoljno, sad kako je došlo ovo zlo od afričke kuge ja vjerujem da će cijena još ići gore, istaknuo je Marinko Jurišić, vlasnik mesnice iz Bjelovara za HRT.