60. rođendan

Mikovska karavana prekosutra kreće na turneju: 16 kompozicija, brdo nagrada i rođendanska torta

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Ana Križanec, Anton Marincel

Foto: Ana Križanec, Anton Marincel

Kompozicije će izvodit veterani MIK-a, ali i neka nova imena s hrvatske glazbene scenePrekosutra, u petak, u popodnevnim satima stotinjak sudionika karavane Festivala Melodije Istre i Kvarnera kreće na još jednu turneju diljem Kvarnera, Istre i sjevernojadranskih otoka. Ova je i slavljenička.


Slavi se punih šest desetljeća ovog, po mnogočemu specifičnog glazbenog festivala. Mikovci će pjevati u Pazinu 31. svibnja, potom u Bakru 1. lipnja, onda u Kastvu 2. lipnja, pa odlaze na Krk, točnije u Punat 3. lipnja, pa kreću opet preko Učke da bi 4. lipnja nastupili u Savičenti, nakon čega se vraćaju u Rijeku gdje će 6. lipnja biti upriličena finalna večer Festivala Melodije Istre i Kvarnera.Vesna Nežić-Ružić, Foto: Privatna arhiva

Regule
U konkurenciji obljetničarskog MIK-a nalazi se 16 kompozicija, izvodit će ih veterani MIK-a, ali i neka nova imena s hrvatske glazbene scene jer opće je poznato da je MIK oduvijek davao šansu mladim pjevačima, kao i to da su mikovske daske bile odskočne daske također mnogim danas etabliranim glazbenim imenima. Također je poznato i da Festival ima specifičan način glasovanja publike i bodovanja glasova.


– Na svakoj večeri dijeli se 500 listića na kojima publika zaokružuje po dvije pjesme. Komisija koju čini press služba MIK-a uz dvoje predstavnika izvođača (svake večeri drugi) i predstavnike medija, prebrojava glasove s listića i zbrojene glasove pretvara u bodove, s time da treća pjesma s najviše glasova dobiva dva boda više, druga 3 boda više, i prva 4 boda više. Isti princip kao i na Eurosongu, a MIK ga primjenjuje još od 1996. godine, pojašnjavaju iz glasačke komisije Festivala.Alen Vitasović, Foto: Arhiva NL

Nagrade i revijalni dio


Izvođači se uz naklonost publike, odnosto titulu prvog, drugog i trećeg mjesta od strane publike bore i za još podosta nagrada. To su prva, druga i treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda, nagrada za najbolji tekst koju dodjeljuje Čakavski sabor, nagrada Nello Milotti (nagrada Roženice) za najbolje zastupljen istarski melos koju dodjeljuje HR Radio Pula, nagrada za najbolju interpretaciju Zlatni mikrofon koju dodjeljuje HR Radio Rijeka, nagrada Beseda što je Novi list tradicionalno dodjeljuje skladbi koja cjelokupnim izričajem (tekst, glazba, interpretacija) na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju, nagrada za najbolji aranžman koju dodjeljuje Radio Istra i nagrada za najboljeg debitanta koju dodjeljuje Pomorski radio Bakar.


Osim po natjecateljskom dijelu, MIK je specifičan i po svom »revijalcu«.


– Svaka festivalska večer imat će drukčiji revijalni dio. Uglavnom, ovisno o mjestu događanja, u revijalcu će publika moći vidjeti Vesnu Nežić Ružić, Ninu Fakin, Gianlucu Draguzeta, Lenu Polić, Tamaru Brusić i klapu Hreljin, Džoa Maračića Makija, Đanija Maršana, Erika Baliju, Natka Štiglića, Ginu Picinić, Karin Kuljanić, Duška Jeličića Duleta, Neviju Rigutto, Kožne jakne, Viktora i Irenu, Maru Lukanović i Deu Tončinić, žensku klapu Vejanke, ženski vokalni sastav Luštrin i Božidarku Matiju Čerina, Feruča Lazarića, Indiviju, Lorenzu Lolu Puhar, Vivien Galletta i Voljena Grpca…, otkriva direktor Festivala Andrej Baša, a na upit o revijalnom dijelu samog finala kaže – e, finale je posebna priča… Otom-potom.


Orkestar, prateći pjevači, voditelji…

Festivalski orkestar činit će: Matko Basara (klavijature), Karlo Lovrić (klavijature), Zvonimir Radišić (gitara, mandolina), Damjan Brnić (gitara), Leonard Berisha (bubnjevi), Vanja Vitezić (udaraljke na finalnoj večeri), Frane Frleta (bas gitara, voditelj benda), Dorian Rubeša (harmonika), Teo Kažoki (gitara) i Borna Turina (udaraljke).


Prateći vokali MIK-a 2024. su Marina Mrazovac, Helena Brajković, Jure Kaurloto i Nataša Tonković.


MIK će 60. rođendan proslaviti uz voditeljski dvojac u sastavu Lena Stojiljković i Borna Šmer kojima će se na finalu priključiti Ksenija Urličić, Neva Funčić, Glorija Fabijanić Jelović, Helena Funčić, Uršula Tolj, Robert Ferlin i Mario Lipovšek.

Finale


Međutim, to se otom-potom, ako je čovjek, uporan pretvori u odmah.


– Festival MIK slavi 60 godina pa je i dio festivalskog programa posvećen sjećanju na prošle pjesme MIK-a. Već u prvom dijelu između natjecateljskih pjesama na svim večerima čut ćemo izvođače koji nisu u natjecateljskom dijelu programa, na svakoj večeri druge pjevače i druge pjesme, naravno sve to uz bogat revijalni dio prije proglašenja nagrada publike na svim festivalskim večerima.


Na završnoj večeri, u natjecateljskom dijelu programa, u pojedinačnim najavama sudjelovat će voditeljice koje su obilježile 60 godina MIK-a. Program će otvoriti Ksenija Urličić, veliko ime duge povijesti televizije, koja je uz Ljubu Jelčića na »starom« MIK-u bila voditeljica s nadužim stažem (12 godina).


Od 1993. godine uz nezaobilaznog Roberta Ferlina bile su Glorija Fabijanić Jelović, Helena Funčić, Uršula Tolj, Robert Ferlin i Mario Lipovšek. Bilo ih je još, ali nismo mogli sve pozvati. I na finalnoj večeri prvi dio programa upotpunit će izvođači koji su obilježili MIK: Vesna Nežić Ružić, Daniel Načinović, Damir Kedžo, Alen Vitasović, Đani Maršan, Radojka Šverko, Mario Lipovšek, kaže direktor Festivala MIK Andrej Baša.


Generalka bez publike


Dodaje da je generalna proba MIK-a bez publike, dakle zatvorenog tipa, te da će finalnu večer koja će biti održana na Trgu Riječke rezolucije i za koju se ulaznice, kao i za festivalske večeri u Bakru i Kastvu, mogu kupiti u sustavu www.mojekarte.hr te na njihovim prodajnim mjestima, a one za pazinsku u upravi Centra za kulturu i obrazovanje Pazin (suteren Spomen-doma).


I što još reći, osim da završna večer Festivala Melodije Istre i Kvarnera počinje u 21 sat, a na Drugom programu HTV-a izravni prijenos počinje 20 minuta kasnije. Dobru zabavu i puno druženja, veselja, pjesme, priče i zabave – baš onako kako to i inače na MIK-u biva.


U konkurenciji

1. »LIST Z NEVIJORKA« Kožne jakne


(Teo Kažoki – Velimir Tuhtan – Teo Kažoki)


2. »TRI MLADIĆA« Dino Guščić, Matej Plavček, Jure Kaurloto i plesna grupa Trinity


(Robert Gerubišić – Vjeko Alilović – Robert Grubišić)


3. »SRIĆA« Eleonora Dobrović i Luka Brgić (harmonika)


(Suzana Matušan Avgustini – Mario Marušić – Luka Brgić/Mauro Giorgi)


4. »NOĆ« Nevia Rigutto uz plesni par Nikol Car i Bartol Brusić


(Lara Pilepić – Ljubica Bestulić Stanković – Darko Jurković Charlie)


5. »KAPOT« Zemir Delić i Emir Hot (git. finale)


(Zemir Delić – Zemir Felić – Aleksandar Valenčić)


6. »RECI MI MORE« Grupa 777


(Andrej Baša – Robert Pilepić – Andrej Baša)


7. »JUŠTO TAKO« Franko Krajcar


(Franko Krajcar – Nataša Buršić Krajcar – Mauro Giorgi)


8. »PELICA OD PINE« Katja Budimčić Sabljar i Andrina Frleta


(Robert Grubišić – Vjeko Alilović – Robert Grubišić)


9. »SRIĆO MOJA LIPA« Lorenza Lola Puhar


(Goran Šarac – Robert Pilepić – Aleksandar Valenčić)


10. »VALA MOJE MLADOSTI« Duško Jeličić


(Robert Grubišić – Zlatan Marunić – Robert Grubišić)


11. »SANSEGO MOJE MLADOSTI« Gina Picinić


(Andrej Baša – Andrej Baša – Andrej Baša)


12. »LITRAT MOGA KRAJA« Erik Balija


(Erik Balija – Ljubica Bestulić Stanković – Mauro Giorgi)


13. »MOJA MATI« Elis Lovrić


(Elis Lovrić – Mate Balota – Elis Lovrić/Matej Zec)


14. »ČA SAN LIN« Ibrica Jusić


(Duško Rapotec Ute – Vjeko Alilović – Elvis Stanić)


15. »SRCE NA CESTI« Karin Kuljanić, Natko Štiglić (gitara) i klapa Tić


(Robert Grubišić – Mirjana Bobuš – Robert Grubišić)


16. »PISME PUKA MOGA« Joso Butorac i klapa Tić


(Adela Dobrić Jelača – David Kabalin – Robert Grubišić/Ivan Načinović)