PRVI DANI ŠKOLE Kako prvašićima olakšati stres tijekom navikavanja na novu fazu životaDan kada dijete prvi put kreće u školu jedan je od najznačajnijih dana, kako za samo dijete tako i za roditelje. Uopće, polazak u školu spada među najvažnije događaje u životu svake obitelji, pa samim time roditelji često ne znaju što očekivati, kako se pripremiti za taj događaj, jer riječ je o trenucima u kojima se dijete treba dokazati i pronaći svoje mjesto u društvu.


 


Polazak u prvi razred znači početak dugogodišnjeg školovanja, predstavlja prekretnicu života u kojem odjednom sve više mjesta zauzimaju različite obaveze, pa je vremena za igru i bezbrižno “trčkaranje” sve manje. Ma koliko to ružno zvučalo, bezbrižnom je djetinjstvu sada dolazi kraj. Je li to baš tako? U svakom slučaju, roditeljskih pitanja i nedoumica je puno.
 


Polazak u školu stvara veliki stres kod djeteta, predstavlja potpunu promjenu života, a kroz vrtić i malu školu pruža se prilika za navikavanje na novonastalu situaciju, kao i na socijalizaciju dijeteta koja je od velike važnosti. Tako se ipak smatra da je “mala škola” plus.


 


Koliko je važno predznanje?


Kad je riječ o uvjerenju roditelja da dijete prije polaska u školu treba znati čitati i pisati, mišljenja stručnjaka idu u smjeru da je određeno predznanje uvijek dobrodošlo, ali ne smije se zanemariti ni primjerena emocionalna i socijalna zrelost, koja se u velikom dijelu dobiva upravo pohađanjem nekog od oblika predškolskog odgoja. Ipak, ne može se reći da djeca bez predznanja neće uspješno savladavati pred njih postavljene zadatke, no činjenica je da u većini slučajeva malo sporije napreduju.


 


Ovo ipak je pitanje koje ipak traži individualni pristup. To znači da se treba prilagoditi djetetu, odnosno, ako dijete samo pokazuje interes za pisanje, crtanje ili nešto drugo, treba ga poticati u tome i pustiti ga, ali ga se nikako ne smije preforsirati.


 


iStock


 


Najprije treba dijete zainteresirati. Najbolje bi bilo kroz igru, čitanje slikovnica ili pomoću slika, ovisi o afinitetu, no zaključak je da se svako dijete može zainteresirati na neki način, potrebno je samo otkriti na koji, jer prisilom se ništa neće postići, a ako dijete odmah na početku stekne odbojnost prema učenju, to se teško ispravlja.


 


Uredite kutak za učenje


Prvašiću treba osigurati kutak koji će olakšati stjecanje radnih navika. Kad se kaže kutak, u prvom redu misli se na radni stol za koji dječja soba predstavlja najbolje mjesto. No, kako veliki broj roditelja nema mogućnosti osigurati sobu isključivo za dijete, najbitnije je da taj kutak bude barem minimalno izoliran od ostalog dijela kuće.


 


Važno je osigurati mir za vrijeme pisanja zadaće, što znači da, ako se stol nalazi u dnevnom boravku, za vrijeme učenja ukućani ne bi smjeli gledati televiziju ni na bilo koji drugi način dekoncentrirati dijete.


 


Također, bitna je i dobra rasvjeta, tako da bi se na stolu trebala nalaziti lampica. Dijete taj kutak treba doživljavati kao mali ured u kojem obavlja svoje zadatke. S obzirom na to da u “svijetu odraslih” u uredima nema suvišnih detalja ni postera, savjetuje se da ni oko kutka za učenje ne treba biti previše drugih stvari, eventualno neka sitnica, jer bi svaki detalj mogao djetetu odvlačiti pažnju. Kad je riječ o pažnji, ako se u kućanstvu nalazi dvoje ili više djece, a radni stol je samo jedan, potrebno je napraviti raspored – dvoje za istim stolom neće rezultirati kvalitetnim radom.


 


Budite potpora djetetu


Roditelji koji su u mogućnosti pratiti dijete do škole prvih dana dobro je da to čine jer se na taj način kod djeteta izbjegava stvaranje osjećaja napuštenosti. No, ni po tom pitanju ne treba pretjerivati, tjedan do dva dana je sasvim dovoljno jer ono čemu roditelj treba težiti je u svakom slučaju poticanje djeteta na samostalnost. Bilo kako bilo, kod pripremanja školarca – prvašića, najvažnije je da se ne očekuje previše, te da roditelji pomognu djetetu kako bi što bolje prihvatilo školsku sredinu.


 


Više savjeta kako se pripremiti za prve školske dane potražite u web specijalu Novog lista POVRATAK U ŠKOLU 


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.