Kako odabrati pisaći stol koji će odgovarati svim potrebama školarca?Pisaći stol smješten ispod prozora s lijepim pogledom izaziva sanjarenje, tako barem objašnjava drevno kinesko znanje o ravnoteži u životu i prostoru – feng shui.


 


Naime, česta preporuka da se pisaći stol smjesti ispred izvora svjetlosti čini se da nije najbolja ideja jer djeca za vrijeme pisanja zadaće ili učenja gledajući kroz prozor često mislima odlutaju pa se pisanje zadaće vremenski otegne, a i pamćenje je ometano.
 


Ovo je tek jedan od primjera koji upućuje na ozbiljnost zadatka organiziranja radnog prostora za školarca, kako bi vrijeme provedeno u učenju bilo što ugodnije i što učinkovitije. Cilj priče je da mali »pametnići« budu usredotočeni na zadaću i učenje, a što manje na igru i sanjarenje. Uostalom, u ovoj dobi najvažnije je da se kod djece razviju radne navike i u tom smislu da se što prije osamostale. U svemu tome pomoći će i sitnice kao što je uređenje sobe, kupovanje školskog pribora, a najvažniji bit će dobro organiziran radni stol.


 


Kutak za kreativnost


Pisaći stol ponajprije mora biti kreativno organiziran jer u takvoj će atmosferi i učenje biti zabavnije, lakše i učinkovitije. Današnji školarci za pisaćim stolom provode puno više vremena jer osim što za njim pišu zadaće, oni ovdje provode i dio slobonog vremena družeći se s računalom igrajući igrice ili surfajući internetom.


 


iStock


 


Mali vodič za pravilan odabir


 


Pri odabiru pisaćeg stola potrebno je najprije odrediti veličinu i visinu stola s obzirom na djetetovu dob, a onda ga prilagoditi samom prostoru. Preporučena visina stola za djecu u dobi od 6 do 10 godina je 60 cm, dužina oko metar i dubina od 60-ak centimatara. Za stariju djecu preporuča se visina stola kao i za odraslu osobu, oko 80 centimetara, dužine 140 centimetara te dubine 80 centimetara.


 


Na pisaći stol mora stati računalo i sav školski pribor. Na stolu ne bi smjela biti velika gužva, otvorena bilježnica i knjiga trebale bi naći svoje mjesto uz tipkovnicu, računalo i pisaći pribor.


 


Također je važno voditi brigu o prilagodljivosti i ergonomski pravilno oblikovanom stolu i stolcu koji su vrlo važni za osjetljivu dječju dob. Stol bi trebao poslužiti nekoliko godina pa je zbog toga važno imati na pameti i prilagodljivost stola u budućem vremenu s obzirom na godine i razvojne promjene koje slijede kod djeteta. Maleni stol brzo će zamijeniti veći, ali veliki stol neće biti smetnja malom djetetu ako se prilagodi njegova visina, a takvim razmišljanjem uštedjet će se na kućnom budžetu.


 


Gdje postaviti pisaći stol


Smještaj pisaćeg stola u prostoru ovisit će o mnogočemu, ponajprije o veličini same prostorije i razmještaju pokućstva te ostalih zadatosti kao što su prozori, vrata… U svakom slučaju, pisaći stol zahtijeva svjetlost, ali kao što je već spomenuto, nije nužno da on bude blizu prozora. Nalazi li se stol uza zid, isti se može ukrasiti lijepom slikom ili smirujućim crtežom koji neće odviše odvlačiti djetetovu pažnju.


 


Praktična rješenja


Stolovi koji se nalaze u kutu mogu se povećati praktičnim mobilnim stalkom za računalo koje ne zauzima mnogo mjesta i idealan je za manje prostore. I polukružni dodatak s jedne strane stola također može biti dobro rješenje. Za male prostore stol s policom koja se naslanja na zid ispred njega također je zanimljivo rješenje jer neke sitnice poput papira, pisaćeg pribora, knjiga i CD-a, koje bi inače smetale na stolu, mogu se preseliti na police. Manji reflektor također može biti pričvršćen na policu. Takav se stol može zatvoriti vratašcima koja će također biti dio nosača potrebnih sitnica, a zatvorena djelovat će poput malog simpatičnog ormarića.


 


Stol također može biti dobro organiziran i u donjem dijelu gdje će se smjestiti dijelovi računala i pomična konzola za tipkovnicu. Sa strane stola može se dodati mali ormarić s ladicama, a na njega se može staviti pisač kako bi u radnom prostoru sve komponente bile praktično smještene.


 


Za sasvim skučene prostore jedino će rješenje biti sklopivi stolić koji će se izvlačiti uz pomoć pomičnih konzola pričvršćenih na zidu i »viseće daske« u času pretvarati u pisaći stol. U takvim okolnostima mora se razmišljati o prijenosnom računalu i dodatnom ormariću u kojem će stajati sav potreban pribor.


 


Ne zaboravite na stolnu lampu


Na stolu obavezno mora biti stolna lampa koja će prema potrebi dodatno osiguravati dovoljno svjetlosti. Najbolje su one jednostavne sa zglobom u sredini i na početku kojima se može usmjeravati svjetlost, a istodobno su pričvršćene na stolu pa ne zauzimaju mjesto i ne predstavljaju opasnost da će se izvrnuti i razbiti.


 


Uključite mališane u proces uređenja


Nije potrebno naglašavati da malim i velikim kreativcima treba podilaziti u što većoj mjeri, stoga ih uključite u uređenju prostora u koji će oni koristiti. Udovoljite im pri izboru dekorativnih i dizajnerskih ideja, boja i oblika. Savjetujte, ali ne namećite im svoju volju, obrazložite im zbog čega njihove želje ne mogu biti realizirane. Poznato je da ambijent može poticati na rad i raspoloženje, stoga je vrlo važno da soba bude u ugodnim i prikladnim bojama koje potiču na rad i učenje.


 


Uključivanje djece u uređenje sobe od višestruke je koristi, osim što će se kod djeteta razviti osjećaj pripadnosti i odgovornost prema stvarima koje će samo odabrati i koje će mu biti drage pa je vjerojatno da će se prema njima odnositi s više pažnje, zbog čega će i soba biti urednija. Stvaranje životnih navika koje uključuju radne navike i održavanje reda na radnom stolu i sobi također su vrlo važne navike koje će dijete formirati i kreirati ga u odgovornu osobu za cijeloživotno putovanje.


 


Više savjeta kako se pripremiti za prve školske dane potražite u web specijalu Novog lista POVRATAK U ŠKOLU 


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.