Gubitak vremena

Znate li što je “mozak od kokica”? Ovo su znakovi da ga (možda) i vi imate

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prvu definiciju ovog stanja dao je 2011. godine David Levy , istraživač na UW iSchool

Koliko puta vam se dogodi da se osjećate umorno bez vidljivog razloga, frustrirano, slabo motivirano, rastreseno i nesklono dugoj i intenzivnoj koncentraciji.


Razlozi za ovo stanje mogu biti višestruki, ali postoji zajednički nazivnik u svačijem životu, koji igra temeljnu ulogu u ubijanju pažnje: ovisnost o tehnologiji!


Tableti, pametni telefoni, video igrice, društvene mreže i platforme za streaming djeluju na mozak potičući otpuštanje dopamina (hormona dobrog osjećaja) i pokrećući mehanizme ovisnosti slične onima koji su povezani s alkoholom i drogama.


U praksi, kada vidite neki smiješni video na TikToku ili Instagramu, vaš mozak ispušta dopamin u tijelo, koje postaje ovisno o njemu i traži sve više i više.


Zbog toga je tako teško odvojiti se od svog pametnog telefona i na kraju gubite sate svog vremena uvučeni u aplikacije i društvene mreže, a da toga niste ni svjesni.


Osim što predstavlja ogroman gubitak vremena kada biste mogli raditi nešto produktivnije, ovisnost o tehnologiji uništava vašu sposobnost koncentracije i pažnje na ponavljajuće i dosadne zadatke.


Mozak, neprestano bombardiran videima, svjetlima, bojama, “elektroničkim multitasking” obavijestima, više nije u stanju biti zainteresiran za spori tempo stvarnog života koji se odvija offline.


Drugim riječima, toliko smo ovisni o tehnološkim podražajima (jer oni generiraju oslobađanje dopamina) da ne možemo osjećati interes za naš svakodnevni život (što ne jamči uvijek oslobađanje dopamina).


Um brzo skače s jedne stvari na drugu, s dosadnog zadatka na obavijesti na društvenim mrežama i smiješne videozapise, baš poput zrna kukuruza koja iskaču u tavi.


Zbog toga se u znanstvenoj literaturi ovaj obrazac ponašanja definira kao “mozak od kokica”.


Prvu definiciju ovog stanja dao je 2011. godine David Levy , istraživač na UW iSchool, u studiji objavljenoj u Manassas Patchu.


“Mozak od kokica” može značajno utjecati ne samo na vašu sposobnost koncentracije i pažnje, već i na uspješnost u učenju ili na poslu – a očito vas tjera da gubite puno više vremena nego što je potrebno za obavljanje jedne aktivnosti.


Nadalje, ovo stanje također ima negativne učinke na društvene interakcije, strpljenje, razinu tjeskobe i sveukupno mentalno i fizičko blagostanje.