Ništa bez vode

Za ljepotu, ali i za zdravlje: Ovo je najzdraviji napitak za naš organizam

Šarlota Brnčić

Foto PIXABAY.COM

Foto PIXABAY.COM

Voda ublažava umor, sprečava glavobolje i migrene kao i zatvor, potiče ispravan prolazak tvari u tijelu, regulira tjelesnu temperaturu, pojačava imunološki sustav, smanjuje loš zadah...Voda je doslovno život i cjelokupno postojanje povezano je s tom tekućinom. Gotovo 70 posto našeg tijela čini voda bez koje život ne bi bio moguć. Pored toga, našem tijelu je potrebna stalna hidratacija da bi ono moglo funkcionirati. Potrebna je za probavu, kako bi se olakšalo uklanjanje toksina, djeluje kao regulator temperature i prenosi hranjive tvari. Ukratko, voda je važan saveznik za zdravlje, dobrobit i ljepotu!Stručnjaci za prehranu preporučuju piti oko 1 ili 2 litre vode dnevno, a preporuka je da nikad ne čekate da budete žedni. Ovaj je problem vrlo čest i javlja se i kod odraslih i djece čija je potrošnja vode smanjena. Iako mnoge namirnice koje jedemo sadrže vodu, većinu dobivamo upravo ispijanjem samog tekućeg elementa. Dakle, pred vama se otvara više opcija kad je riječ o nečemu jednostavnom poput pijenja »izvora« života.


Riječka voda


Hidratacija je jedan od glavnih razloga zašto je voda ključna za naše tijelo, ali sadrži i druga važna svojstva koja nam pomažu da osiguramo zdrav način života. Voda tako ublažava umor, sprječava glavobolje i migrene, sprječava zatvor i potiče ispravan prolazak tvari u tijelu, pomaže u održavanju ljepote kože održavajući je hidratiziranom, regulira tjelesnu temperaturu, pojačava imunološki sustav, smanjuje loš zadah, pomaže u gubitku kilograma, poboljšava cirkulaciju bubrega te sprječava mnoge bolesti.


Postotak vode u voću i povrćuPrimjerice, lubenica sadrži 92 posto vode, jagode – 91 posto, dinja – 90 posto, grejpfrut – 91 posto, breskva – 88 posto, ananas – 87 posto, naranče – 87 posto, maline – 87 posto. Salata iceberg ima 96 posto vode, celer – 95 posto, rimska salata – 95 posto, krastavac – 95 posto, tikvice – 94 posto, rajčice – 94 posto, cvjetača – 92 posto, kupus – 92 posto, špinat – 92 posto, zelene paprike – 92 posto.


U nekoliko europskih zemalja ne može se uvijek piti voda iz slavine. Naprimjer, ne može se konzumirati u svim regijama Španjolske zbog visokog sadržaja vapnenca. Kada govorimo o pitkoj vodi, mislimo o vodi koja spontano izlazi iz zemlje i pogodna je za ljudsku upotrebu. Podrijetlo ove vode leži u filtraciji kišnice, jedne od najprirodnijih i najzdravijih vrsta vode koja postoji. Smatra se da je to najzdravija vrsta vode jer ne sadrži dodane minerale i najčišća je verzija tog tekućeg elementa. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da je ne konzumirate redovito jer može oštetiti crijevnu floru, ali postoje područja i gradovi u kojima je njezina kvaliteta izuzetna. Riječka voda izvrsne je kvalitete pa nemate problema svakodnevno piti vodu iz slavine kod kuće. U nekim drugim zemljama poželjno je koristiti flaširanu vodu.


Mineralne vode


Prirodna mineralna voda sadrži otopljene minerale koji mijenjaju njen okus, ali tijelu pružaju dodatne hranjive tvari. Da biste odabrali željenu mineralnu vodu, morate biti dobro informirani o tome što svaki mineral pruža i što će za vas biti korisno. Svaka vrsta mineralizacije namijenjena je specifičnoj potrebi našeg tijela. Da pojednostavimo stvari, donosimo vam nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći u odabiru mineralne vode. Odvojite vrijeme u supermarketu da biste pogledali etikete bočica i izabrali onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.Voda slabe mineralizacije sadrži manje minerala pa je najprikladnija za pripremu hrane za bebe i za one koji imaju probleme s bubrezima. Vaši bubrezi će ju lakše filtrirati, no s druge strane, takva voda ne daje mnogo minerala koji mogu biti korisni za vaše tijelo. Vode velike mineralizacije daju veliku količinu kalcija i magnezija. Ova vrsta vode pomoći će vam u ispunjavanju potreba vašeg tijela i može se smatrati izvrsnim dodatkom ako mislite da vaša prehrana ne uključuje sve minerale koje trebate. Postoje i mnoge druge vrste mineralne vode, primjerice ona s niskim udjelom natrija, idealna za sprečavanje zadržavanja tekućine. Na kraju, i gazirana mineralna voda čija je glavna funkcija poticanje kiselina probavnog sustava.


Čajevi, sokovi, juhe


Mnogi ljudi, bez obzira na to koliko korisna bila voda, i dalje vrlo malo piju tijekom dana. To može uzrokovati tjelesne probleme pa se preporučuje da počnete nositi bocu u torbi ili da držite čašu na stolu tijekom rada. Te će navike promijeniti vaš život, ali i vaše zdravlje. Dakle, ako ste jedna od onih osoba koje se još nisu navikle na vodu, možete probati vodu u kombinaciji s voćem kao što su limun, grejp ili jagode. Ne zaboravite i kako ljeti gubitak tekućine, ako ne volite baš piti čistu vodu, možete nadomjestiti i ukusnim biljnim čajevima. Primjerice, u biljnom čaju od đumbira i limuna možete uživati i u hladnoj verziji, a možda je upravo to savršen ljetni napitak za vas, idealan za dreniranje i protiv osjećaja težine i nadutosti. Biljni čaj od đumbira i limuna valjana je alternativa prirodnoj vodi, posebno za one koji se bore da dosegnu dvije litre dnevno, preporučenu dozu za čišćenje organizma i uklanjanje nečistoća i toksina. Ne zaboravite i kako sve ono što jedemo doprinosi hidratizaciji organizma, pa tako potrebnu količinu tekućine možete unijeti i raznim smoothijima ili svježim sokovima napravljenim kod kuće s raznim voćem i povrćem, te juhama. A da se ne govori o konzumaciji određenih sezonskih namirnica bogatih vodom kao što su rajčice, krastavac, lubenica i dinja.