Stručnjaci otkrivaju

Evo zašto su trake za vježbanje jednako dobre kao i utezi

Mija Dropuljić

trake_za_vjezbanje

trake_za_vjezbanje

Trake za vježbanje su korisne, multifunkcionalne, jeftine i zauzimaju ništa prostora za skladištenje.Zbog korone bili smo prisiljeni vježbati od doma, a mnogi su i nakon otvaranja teretana odlučili neko vrijeme nastaviti svoje treninge odrađivati kod kuće. Kako rijetko neki od nas imaju cijeli set utega, opskrbili smo se popularnim trakama za vježbanje. Kako PopSugar  prenosi, trake za vježbanje su jednako dobre za treniranje kao i utezi. 


Juliet Kaska, stručnjakinja za fitness i zdravlje, objasnila je PopSugaru kako su upravo trake omogućile efikasan trening od doma, i to onaj koji ne poznaje izgovore. Trake su cjenovno prihvatljivija opcija od utega, a efektivne su i kod početnika i redovnih vježbača. Također, ne zahtijevaju mjesta za skladištenje, a možete ih jednostavno staviti u svoju torbicu kada idete na putovanje. 


Velika prednost traka za vježbanje je ta što od nas traže potpuno koncentraciju kako bi vježbu izveli kako treba. Puno lakše ćete u pokretu pogriješiti ako koristite utege nego traku.
To se posebno odnosi na trenutak kada završavate pojedinu vježbu, primjerice, kod izvođenja vježbi za bicepse. Veoma lako ćemo samo “baciti” ruku u početni položaj, dok ćemo s trakom paziti kako spuštamo ruku. Također je kod izvođenja vježbi s trakama vaš mišić cijelo vrijeme napet jer pridržavate traku čak i kada ne izvodite vježbe. 


Kako ispravno koristiti trake za vježbanje?


Ako nepravilno koristite traku za vježbanje vjerojatno ništa nećete osjetiti. Stoga je važno paziti na formu. Imajte na umu da što je traka zategnutija to stvarate veći otpor, odnosno izvođenje vježbi je teže.


Postoje i trake različite težine. Ako ste početnik krenite s najlakšom trakicom. Tanja trakica – lakše vježbanje, deblja trakica – teže vježbanje. Brendovi znaju težinu označiti bojama pa tako svjetlije boje označavaju trake s manje otpora, a tamnije s više. 


Postoji više traka za vježbanje. One klasične, tanke i duge s kojima možete odraditi većinu treninga. Ako je potrebno da budu manje kako biste, primjerice, izvodili vježbe za bedra, samo ih zavežete.


Postoje tanke i duge trake koje dolaze u brojnim težinama, a postoje i male trake za noge, takozvane booty bands.


Važno je imati na umu da traka treba biti zategnuta i u početnoj poziciji, odnosno ne smije labavo visiti dok ne izvodite pokret.