U pećnici

Zapečeni omlet od artičoka: ekstra kao nadjev za sendvič

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ovaj omlet s povrćem ukusan je i topao i hladan pa ga možete pripremiti unaprijed

Zapečeni omlet od artičoka je ukusno jelo koje se, za razliku od tradicionalnog omleta, priprema u pećnici umjesto u tavi.


Mekan, lagan i s vrlo malo masnoće, savršen je za vašu pauzu za ručak, čak i na dijeti.


U kombinaciji s izvorom ugljikohidrata, poput kruha, potpuno je i hranjivo pojedinačno jelo.


Možete ga koristiti i kao nadjev za sendvič: bit će vrlo zasitan, a i ukusan.


Sastojci:


  • 2 jaja
  • 4 artičoke oko 200 gr
  • 20 g ribanog parmezana
  • 1/2 šalice obranog mlijeka
  • menta po ukusu
  • peršin po ukusu
  • soli po ukusu
  • papar po ukusu
  • 10 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 i pol žlica brašna
  • sok od 1 limuna

Priprema: Artičoke očistite, uklonite vanjske listove, izrežite srca i potopite ih u mješavinu vode, brašna i limunova soka.


Za pripremu smjese stavite brašno u zdjelu, razrijedite ga limunovim sokom i zatim dodajte vrlo hladnu vodu. Tako ćete spriječiti da artičoke pocrne.


U tavi zažutite režanj češnjaka (koji ćete zatim izvaditi) na žlici ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dodajte isprane i ocijeđene artičoke i kuhajte 5 minuta.


Dodati vruće vode, poklopiti i kuhati. Kad je kuhano, začinite solju i paprom.


U zdjeli umutiti jaja, dodati parmezan, mljevenu mentu i peršin, mlijeko, sol i na kraju sada ohlađene artičoke i dobro promiješati.


Smjesu rasporedite u kalup za muffine ili jednokratne aluminijske kalupe, može i kalup za kruh ili kalup od 20 cm.


Koji god kalup da koristite, prije upotrebe ga malo namažite uljem.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200° oko 20 – 25 minuta pazeći da omlet ne potamni na površini.