Važna karika

Vitamin D – zašto je važan, kako ga nadoknaditi i od čega nas zaista štiti?

Life

Foto: Photo Secrets

Foto: Photo Secrets

Vitamin D se smatra najstarijim prohormonom na Zemlji i usko je vezan za blagostanje svake vrste života – od fitoplanktona do ljudske vrste.Za razliku od ostalih vitamina koje unosimo uglavnom hranom i dodacima prehrani, vitamin D se sintetizira u koži djelovanjem UV zraka. Potom se vitamin D metabolizira u jetri te konačno pretvara u aktivan oblik vitamina D (kalcitriol) u bubrezima. Kod ljudi i sisavaca nastaje vitamin D3, dok ćemo kod biljaka pronaći vitamin D2.


Vitamin D potreban nam je za apsorpciju kalcija iz crijeva kako bi se izgradile čvrste kosti u djetinjstvu i očuvalo njihovo zdravlje u kasnijoj životnoj dobi.


Osim toga, vitamin D predstavlja važnu kariku u našem imunosnom sustavu. Održavanje njegove optimalne koncentracije u krvi može smanjiti rizik od pojave infekcija respiratornog sustava, posebno kod starijih osoba i osoba s komorbiditetima.
Niske koncentracije vitamina D u krvi se povezuju s mnogim malignim, kardiovaskularnim, neurološkim, kožnim, respiratornim i autoimunim bolestima te se povezuje i s dijabetesom.


Mnoge studije pokazuju da vitamin D povećava osjetljivost tkiva na inzulin te se čini prikladnim odabirom za smanjenje inzulinske rezistencije. Stoga se s pravom vitamin D ne zove samo vitaminom, već hormonom.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.