Mnogo strasti

Velika 180. obljetnica vinarije Poletti: Oni već čitavo stoljeće prodaju svoja vina u Rijeci

Edi Prodan

Obitelj Poletti u svojoj porečkoj Casi Manzolin proslavila je nevjerojatnu obljetnicu: 180 godina od kako sustavno proizvode vino.Nadahnuto i vokalno moćno, arijama iz Traviate, Vivien Galetta i Voljen Grbac uz glazbenu pratnju Aleksandra Valenčića obilježili su dan u kojem je obitelj Poletti – Peter, Loredana i Matteo – u svojoj porečkoj Casi Manzolin proslavila nevjerojatnu obljetnicu: 180 godina od kako sustavno proizvode vino.– Imam mnogo hobija i mnogo strasti, a u slučaju prikupljanja dokumentacije o nasljeđu moje obitelji oni su se spojili.
Nije moralo tako biti jer je odnos većine nas prema “papirima” iz prošlosti poprilično nemaran, srećom u slučaju moje obitelji uspio sam dokumentirati da je 1842. godine u selu Markovac nedaleko Višnjana naš predak Pietro Bernobich kupio kuću i imanje.S obzirom da su se sve kasnije generacije, uključujući danas i našeg sina Mattea, bavile vinogradarstvom i vinarstvom, zaključak o našem 180. rođendanu je jasan, istaknuo je tom svečanom prigodom Peter Poleti.


Iako je rasprava, upravo zbog manjkavosti vjerodostojnih dokumenata, o najstarijim istarskim vinarijama poprilično delikatna, današnja Vina Poletti mogla bi se upravo temeljem dokumentacije vlasnika proglasiti i – najstarijom.U porečkoj subregiji Kaštelir-Vižinada-Višnjan ima još mnogo i uglednih i dugovječnih vinarija, no tako daleko u prošlost ne seže ni jedna.


U priči o vinarskoj obitelji Poletti, povijesna zanimljivost se vezuje i uz Rijeku.


Tadašnjeg naziva Bernobich, prezime Poletti u obitelj donosi Peterov otac, na Zametu, u zgradi gdje je nekad bila pošta, a u čijoj se blizini nalazi također dugovječna gostionica Žamarić, prije stotinjak godina se svakodnevno nudilo njihova vina.– Naša današnja proizvodnja je koncentrirana na osam hektara zemlje na kojoj uzgajamo niz sorti. Od dakako dominantne malvazije do delikatnog muškata ruža.


I to uvijek po istom principu koji mi je na mojim vinskim počecima istaknuo otac: ako želiš raditi vino, radi ga onakvim u kakvom bi i sam uživao.


Toga se držim punih tri desetljeća s obzirom da moji profesionalni vinarski počeci sežu u 1993. godinu, naglasio je Poletti.S obzirom na brojne nagrade, pa tako i s Decantera, najvažnije svjetske smotre vina, jasno je da je na tom putu i uspio.


Ono po čemu se Poletti dodatno izdvaja, ustrajnost je ne samo na aktualnoj kvaliteti, nego i u stvaranju vlastite arhive što je kod istarskih vinara još uvijek rijetkost.


Jedan je od manje grupe istarskih vinara koja je dokazala kako je malvazija itekako značajni potencijal da bi bila i privlačno arhivsko vino.


Osoba s “milijun” zanimanja – osamdesetih je godina bio jedan od najboljih DJ-a, strast su mu i sportski američki starodobni automobili od kojih posjeduje i unikatno sređeni Chevrolet Camaro, a uz proizvodnju vina aktivno je radio i kao turistički vodič – Peter Poeltti, kao i njegov sin Matteo posebnošću svojih vina – od svježe do klasične malvazije, crnih moćnika cabernet sauvignona ili merlota do Rosselle, unikatnog rozea – uspješno putuju i prema – 200. rođendanu svoje vinarije.