Savjetuju stručnjaci

Uz ove 4 vježbe vrlo ćete brzo izgubiti kilograme. Posljednja će vam se najviše svidjeti

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Za izgubiti 100 kalorija, trebate šetati 45 minuta. Za dobiti 100 kalorija, potrebno je pojesti tek nekoliko žlica sladoledaKada je riječ o tome kako izgubiti kilograme, svi tražimo najbrži i najjednostavniji način za postizanje cilja. Pritom shvaćamo da kilograme ne možemo (niti smijemo!) izgubiti preko noći već se prihvatiti promjena po pitanju prehrane i redovitog treninga.


Ako pritom postoje neke vježbe koje će nam pomoći da brzo izgubimo kilograme, zašto ih ne isprobati?


Stručnjakinja na ovom području, Liz Davis, ponavlja mantru koju vrlo dobro znamo: “Gubitak kilograma ovisi o ravnoteži između kalorija koje unosite i kalorija koje trošite.”
To znači da sami trening i nekoliko sati dnevno na Orbitreku, neće u potpunosti izgorjeti višak kilograma jer je potrebno paziti na kalorijski deficit.


I ne samo to, u priču o gubitku kilograma morate uključiti i obiteljsku medicinsku povijest po pitanju pretilosti i hormonalnih poremećaja, ali i vaše vlastito psihičko stanje te okoliš u kojem se nalaze.


“Za izgubiti 100 kalorija, trebate šetati 45 minuta. Za dobiti 100 kalorija, potrebno je pojesti tek nekoliko žlica sladoleda”, objašnjava Davis.


Kada pomislimo koliko se oznojimo tijekom šetnje od 45 minuta i usporedimo to sa sladoledom, shvaćamo da je vrijeme za četiri vježbe koje bi nam trebale pomoći da brže potrošio taj sladoled.


HIIT trening za gubitak kilograma


Visoko intenzivni kardio trening u intervalima vrlo je kratak, ali efektivan. Trening se sastoji od kratkih i intenzivnih pokreta i zatim manje intenzivnih odmora između pokreta.


“HIIT trening je znanstveno najsigurniji način za trošenje kalorija tijekom vježbanja”, kaže Davies.


Iako optimalni intervali ovise o vama i koliko možete izdržati, najvažnije je da ne pretjerujete i u početku prilagodite trening svojim mogućnostima. Idealno, probajte za početak imati intervale od jedne minute (trening) naprama dvije minute (odmor).


Najbolje od svega? Na YouTubeu imate mali milijun videa s HIIT treninzima pa možete vježbati uz vodstvo i iz dnevnog boravka.Trening s utezima


“Ako trenirate s utezima, što više mišića imate, to ćete više moći jesti fleksibilno bez da vidite da ste dobili koji kilogram. Jednostavno, trošit ćete više kalorija kada odmarate”, kaže Davis.


Što teži utezi, to bolje za vaše trošenje kalorija. Naravno, ponovno napominjemo da je potrebno krenuti s manjim težinama i malim koracima da bi izbjegli potencijalne ozlijede ukoliko ste početnik.

Joga, pilates i razgibavanje


Da se razumijemo, joga, pilates i razgibavanje neće vam pomoći da potrošite kalorije kao u slučaju HIIT treninga i dizanja utega. Ali, učinit će vas snažnijim i fleksibilnijim tako da ćete sve vježbe moći odraditi preciznije, prema riječima Davis.


“Bilo koji oblik jačanja i razgibavanja, dobar je za gubitak kilograma jer će vam osnažiti tijelo i učiniti vas pokretljivijima. Pomoći će vam da savladate kardio i treninge s utezima s puno više intenziteta”, kaže Davis.Najvažnija vježba


Najvažnija i najbolja vježba za vaše održavanje zdravlja i tjelesne mase je, jednostavno rečeno, ona u kojoj najviše uživate. Svi navedeni treninzi mogu vas zainteresirati i pokrenuti gubitak kalorija, ali ako vam se ne sviđaju, nećete ih dugo prakticirati.


Ako niste sretni dok vježbate, postoji mogućnost da nećete biti redoviti.


“Trening kojeg ćete se držati je onaj kojeg zbilja volite. Kada me klijenti pitaju koji je najbolji za gubitak kilograma, objasnim im da neki troše više  kalorija. Ali na kraju, najbolji trening je onaj zbog kojeg se osjećate dobro i kojeg volite odraditi”, zaključuje Davies za Health.