Imperial Spirits Festival

Ususret prestižnom festivalu koktela u Opatiji, barmen Marko Sekula nam otkriva što nas čeka

Sanda Milinković

Foto: Promo

Foto: Promo

Duhoviti barmen predstavit će signature koktele, a mi smo ga uspjeli "užicati" i jedan recept da se bolje pripremimo za festival

S obzirom na to da nas još svega trideset i tri dana dijele do ljeta, a samo sedam do prvog Imperial Spirits Festivala, prestižnog festivala koktela kojeg nam u Opatiju 26. i 27. svibnja dovodi Liburnia Hotels & Villas u suradnji s Liquid Marketom, nemamo previše vremena za gubljenje.


Krajnji nam je trenutak bio da potražimo vrhunskog i razgovorljivog barmena koji će na festivalu predstaviti svoje koktele i ispitamo ga apsolutno svaku sitnicu o njegovom životu, karijeri i festivalu te kao šećer na kraju – nažicamo i recept za savršeni ljetni koktel koji ćemo rado pripremiti i u vlastitome domu.



Za sve su krivi Alen i djevojke


Pronašli smo ga u liku i djelu imena Marko Sekula koji ima 29 godina i dolazi iz Otočca, a u ugostiteljstvu je od svoje petnaeste godine. Tada je počeo raditi u kafiću zgrade u kojoj je odrastao, a njegova ljubav prema koktelima došla je preko flair bartendinga i prijatelja Alena


Dakle, Alen je kriv za sve!


“Sve je počelo kada sam vidio prijatelja Alena kako baca boce i shakere u šanku! Sve djevojke su gledale u njega i divile se njegovim vještinama pa sam i ja rekao da želim da i mene tako gledaju”, kaže nam duhoviti Marko.


Pitamo ga i sjeća li se onda prvog koktela kojeg je napravio ili probao, a on nastavlja kroz smijeh: “Pošto je definicija koktela da je to piće dvaju ili više sastojaka onda bi to vjerojatno bio bambus. Ako pričamo o ozbiljnijim koktelima mislim da je to bio klasik tipa: Hawaiian ili Sex on the beach.”


Marko je pohađao i Školu barmena koju danas vodi s Filipom Sarilarom i zadužen je za flair predavanja i izradu koktela. Ali, i iza ove priče krije se posebna anegdota.


“Školu sam pohađao još 2013. godine, ali nažalost nisam baš položio sve kako treba jer sam bio mrvicu neozbiljan za učenje. Zamislite, osamnaestogodišnjak u Rijeci mjesec dana bez roditelja i poruka poput: “Sine kada ćeš doći kući?”, kaže Marko kroz smijeh.



Najveće zadovoljstvo su pohvale gostiju


A onda se 2020. godine uozbiljio, vratio i položio sve iz prve u školi barmen.hr.


“I danas sam eto tu gdje jesam, uz velikog uzora i potporu kolege Filipa Sarilara, za mene jednog od najboljih barmena u Hrvatskoj, naš šef Zoran Lukić nam je prepustio vođenje škole uz još šest vrhunskih predavača gdje uistinu svi dajemo svoj maksimum da prenesemo što više znanja novim generacijama”, objašnjava Marko i na naše pitanje o tome koja mu je najvažnija usvojena lekcija, kratko kaže: “Za mene je najvažnije biti pravi i pošteni kolega, jer bez toga nema koraka dalje niti uspjeha.”


Pitate li ga o najvećim izazovima posla jednog barmena, kazat će da velikih izazova nema, osim što ga baš i nema doma pa ne stigne potrošiti plaću.


“Šalim se, naravno. Najveći izazov je uvijek biti profesionalan u poslu koji radiš pa baš zbog toga mogu reći da smo broj jedan cocktail catering. Najveće zadovoljstvo je definitivno kada dobiješ pohvale od gostiju kod kojih radimo i team building s ekipom iz firme”, pojašnjava.


Svim mladim barmenima koji tek kreću putevima miksanja i stvaranja vlastitih signature koktela, Marko bi poručio da se nakon škole i dalje usavršavaju te uvijek isprobavaju nešto novo, čitaju knjige i upoznaju se sa svakom etiketom pića u barovima u kojem budu radili, prvo da budu dobri kolege, a onda barmeni.



Save water, drink cocktails


Kada razgovaramo o koktelima, svima je prva asocijacija ljeto. Pitamo zato Marka kakva je kultura ispijanja koktela u Hrvatskoj?


“Dosta ljudi kokteli podsjećaju najviše na ljeto i nažalost, samo ih tada piju, ali danas stvarno imamo vrhunske barove koji kroz cijelu godinu nude koktele koji prate godišnja doba i samim time smo stvorili kulturu ispijanja koktela kroz cijelu godinu, tako da mogu reći da su postali veoma popularni i nadam se da će tako nastaviti i u budućnosti. Save water, drink cocktails“, dodat će šarmantno.


Ne bi li nam kultura ispijanja još više ušla u uho (i nepce!) sigurno će se pobrinuti Imperial Spirits Festival gdje će posjetitelji moći isprobati brojne koktele i zaljubiti se na prvu kapljicu.



Prvi festival koktela, druženje s najboljim barmenima Hrvatske i ispijanje vrhunskih koktela


Pitamo Marka je li uzbuđen zbog ovako velikog događaja koje po prvi puta stiže u Opatiju?


“Veoma sam uzbuđen zbog Imperial Spirits Festivala, pogotovo jer je to prvi festival koktela, druženje s najboljim barmenima Hrvatske i ispijanje vrhunskih koktela i dobre klope. Pa zar može bolje?“, upita nas Marko na što kimamo glavom u stoljećima poznati simbol za odgovor “ne”.


“U punom smo gasu s pripremama za Festival, posebno zbog toga što ove godine slavimo 20 godina naše škole barmena i želimo zablistati u punom sjaju, ali uz ekipu kakvu imamo ne brinem se da tako neće biti, zato pozivam sve vaše čitatelje na šank Barmen.hr-a, na dobru zabavu i vrhunske koktele”, dodaje.


Doznajemo usput i jednu baš fora informaciju, a to je da će spomenuti šank biti koncipiran na način do it yourself, tako da će svatko moći osmisliti vlastiti signature koktel! 


A koje će signature koktele predstaviti ovaj barmen?


“Teranino sour, Ginster, Amaro mule, istarski Negroni, Epulon spritz i mnogi drugi, nećemo previše odavati, želimo da nešto bude i iznenađenje”, otkriva i dodaje da će koktele raditi od lokalnih destilerija.


“Da, kao što su kokteli sa teraninom, istarskim ginom, pelinkovcem, amarom, prvim hrvatskim aperitivom i tako dalje, za svakoga po nešto! Bit će šejkanja, mješanja, istakanja i svega što pravi zaljubljenici u koktele vole”, dodaje.


Znamo da je gin tonic najpopularniji koktel već nekoliko sezona, ali zanima nas je li još uvijek na prvom mjestu ili ga je nešto skinulo s trona?


“Mislim da su gin tonici i dalje u laganom vodstvu, ali jako ih dobro prate razne varijante spritz koktela koje je jednostavno za napraviti, a savršeno odgovaraju za vruće ljetne dane i chillanje u barovima i na plažama”, objašnjava Marko.


Ima li on svojih favorita, pitamo ga.


“Osobno preferiram jednostavne koktele, s vrlo malo sastojaka, lagane, a osvježavajuće. Moji favoriti su Cuba libre i Tom Collins“, odgovara odmah.


Za kraj našeg razgovora, uspjeli smo ga užicati i recept za jedan proljetno-ljetni koktel kojeg ćemo rado napraviti i sami, čisto da se što bolje pripremimo za Imperial Spirits Festival.


Predložio nam je “Limoncello Spritz” za koji će vam trebati:


  • 50 ml limoncella
  • 80 ml Prosecco
  • 30 ml Soda voda ili mineralna

Sve ćete to smiješati i poslužiti u lijepoj čaši punoj leda s kriškom limuna kao dekoracijom. Živjeli!


Liburnia Hotels & Villas 26. i 27. svibnja u Opatiju dovodi prvi Imperial Spirits Festival, prestižni festival koktela

“Kako se bliži festival, tako i uzbuđenje raste. Ulažemo ogroman trud da cijela organizacija bude na najvišoj razini. Iznimna nam je čast u Hrvatsku dovesti prvi ovakav festival, okupiti najtalentiranije ljude iz industrije i posjetiteljima pružiti nezaboravno novo iskustvo”, izjavio je Bert Jachmann, osnivač Liquid Market Festivala u Austriji.


Dugoočekivani festival će okupiti kremu barmenske industrije i predstaviti nove trendove, a sve to uz nezaboravan doživljaj za posjetitelje. Svoje signature koktele predstavit će više od 20 poznatih brandova pića. Dok se uz more na terasi predivnog hotela Kvarner budu miksali vrhunski kokteli, za glazbenu pozadinu bit će zaduženi brojni DJ-i i live izvođači.

Sadržaj nastao u suradnji s Liburnia Hotels & Villas.