Štorija od mašte

Upoznajte Lavandin Krk, krčki brend koji izrađuje fantastične prirodne sapune

Mija Dropuljić

FOTO: PR

FOTO: PR

Prirodna kozmetika s otoka KrkaSlobodno možemo reći kako su sapuni vodeći beauty trend zadnjih mjeseci. I to iz više razloga. Prvenstveno su ekološki prihvatljivija opcija naspram gelovima za tuširanje koji se pakiraju u plastične boce te stvaraju izuzetno mnogo smeća. S druge pak strane sapuni su vizualno naprosto neodoljivi.


Ako još spojite prirodne sastojke, predivne boje i još bolje mirise, posve je jasno zbog čega su sapuni must try. Mi preferiramo sapune iz lokalne proizvodnje, a među favorite ubrajamo Lavandin Krk proizvode. 


U pitanju je brend s otoka Krka iza kojeg stoji dvije šogorice, Andrijana Fiorentin Rušin i Mirela Rušin Kokotović, rođene bodulke kako od milja za sebe govore. 

“Mirela je iz znatiželje otišla na jednu radionicu izrade sapuna nakon koje je intenzivno krenula u istraživanje i izradu. Mirela se je kratko bavila masažom, tako da je imala i neka predznanja o aromaterapiji.


Isprobala je razne kombinacije, a neke od njih je odlučila pokloniti svojoj šogorici za rođendan. Ona se oduševila! Kako je i ona sama jako kreativna osoba i radi u poklon galeriji u razgovoru su zaključile da bi se mogle zajedno okušati u izradi sapuna. Tako je njihova priča počela…”, objasnile su Andrijana i Mirela.Njihovi sapuni su potpuno prirodni, a sve sirovine koje biraju su ekološki prihvatljive. Koriste 100 % biljna ulja i maslace, čista eterična ulja s primorskog podneblja, macerate koje same izrađuju od biljaka urbane vlastitim rukama.


U sastavu sapuna možemo naći i razne kozmetičke gline, aktivni ugljen, med od kadulje s otoka Krka, morsku sol, sušeno bilje primorskog kraja, ali i, vjerovali ili ne, pivu. 


Sve sirovine Andrijana i Mirela nabavljaju od lokalnih proizvođača. Ako to pak nije moguće, kupuju od hrvatskih proizvođača ili preko online narudžbi hrvatskih firmi. “Za izradu jednog sapuna je potrebno podosta vremena. Potrebno je najprije pažljivo probrati sirovine od kojih se planira izraditi sapun, a potom slijedi izrada. Za izradu je potrebno ponekad i do 4 sati.


Nakon same izrade slijedi čekanje da se sapun ‘ohladi’, a potom ide rezanje i sušenje samoga sapuna koje traje od 4 do 6 tjedana.


Andrijana i Mirela svaki malo iznenade novim oblikom sapuna, a nerijetko nude limitirane oblike vezane za sezonu ili primjerice pojedine blagdane. Osim što su vizualni upečatljivi, njihovi sapuni maze i paze vašu kožu.  “Ideje niču svaki dan. Nama ideja ne nedostaje! Svakodnevno se konzultiramo jedna s drugom, a naravno tu je i internet gdje isto tako pratimo radove naših kolegica.


Ono što je najbitnije ako i vidimo neku ideju, ona nas potakne na izradu vlastite. Poseban izazov za izradu je sapun torta koju završavamo i po nekoliko dana.”


Njihovi kupci imaju svoje favorite, a među top pet bestsellera Lavandin Krk brenda su solni sapun, sapun od nevena, sapun torta Jaffa (koju ne znamo bi li čuvali za ukras ili koristili), sapun od tamne i svijetle pive te sapun za brijanje. “Reakcije kupaca su jako dobre! Ljudi, odnosno kupci, šire o nama dobar glas i tako nas reklamiraju jer smo mi relativno ‘novi’ u ovome svemu. Ali smo iznimno sretne da se krug kupaca širi.


Sve više je osviještenih pojedinaca koji cijene prirodno i ručno rađene proizvode, i to nas veseli i motivira u daljnjem radu”, istaknule su Andrijana i Mirela. 


Lavandin Krk proizvode za sada možete kupiti preko društvenih mreža, odnosno njihovim službenih profila na Instagramu i Facebooku. Trenutno je u izradi i web shop koji ove dvije kreativke nestrpljivo iščekuju. Raspon cijena Lavandin Krk proizvoda kreću se od 10 do 35 kuna za sapune. U ponudi se nalaze još i maslaci za tijelo, prirodni dezodoransi, uljni parfemi, ulje za skidanje šminke, ručno izrađene kozmetičke torbice, a od Andrijane i Mirele može očekivati uvijek zanimljive novitete. Cijene se proizvoda kreću od 25 do 75 kn.  “Naši planovi za budućnost su da svoje proizvode plasiramo kod što više osviještenih pojedinaca koji cijene handmade proizvode kao i u turizmu.


Kod nas na otoku je glavna gospodarska grana turizam, tako da bismo se što više posvetili tom sektoru i izradi personaliziranih sapuna koje vlasnici kuća za odmor, vila, apartmana poklanjaju svojim gostima.”Ako ste u potrazi za kvalitetnim i ekološki osviještenim proizvodima iz lokalne proizvodnje s brendom Lavandin Krk ne možete pogriješiti. Bilo da  želite uvesti novitete u svoju beauty rutinu ili iznenaditi vama dragu osobu, u asortimanu ovog krčkog brenda pronaći ćete za svakoga ponešto.