Otkrilo istraživanje

Umjerena konzumacija ovog alkohola povezana je sa smanjenim rizikom od srčanog udara

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Umjerena konzumacija može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara tijekom životaSvake godine u svijetu ima više od 12,2 milijuna novih moždanih udara, prema Svjetskoj organizaciji za moždani udar, a jedna od četiri osobe starije od 25 godina doživjet će moždani udar tijekom života.


Za ljubitelje vina, istraživanje objavljeno u listopadu u časopisu Neurology otkrilo je da je umjerena konzumacija vina – ali ne piva, likera ili drugih alkoholnih pića – povezana sa smanjenim rizikom od moždanog udara.


Istraživači su otkrili da je umjereni unos alkohola povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, osobito u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi.
Sve u svemu, nalazi istraživanja pridodaju postojećim dokazima da niska do umjerena konzumacija vina može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također naglašava različite zdravstvene učinke vina, piva i žestokih pića.


Koristeći podatke iz INTERSTROKE analize, koja ispituje višestruke čimbenike rizika za moždani udar u 32 zemlje, autori su analizirali izjave o konzumaciji alkohola za gotovo 26.000 pojedinaca, od kojih je oko polovica imala moždani udar.


Nakon razvrstavanja sudionika prema vrsti konzumiranog alkohola (pivo, vino, liker ili drugo) i tjednoj konzumaciji (niska, umjerena ili visoka), istraživači su kontrolirali druge čimbenike rizika, kao što su visoki krvni tlak, pušenje, dijabetes, prehrana i tjelesna aktivnost.


Zatim su otkrili povezanost između navika pijenja i rizika od moždanog udara.


Konkretno, povezanost između konzumacije vina i smanjene učestalosti moždanog udara.


Točnije, ljudi koji su pili velike količine vina, a posebno oni koji su pili prekomjerno, tj. pili više od pet pića dnevno barem jednom mjesečno, nisu imali nikakve zdravstvene koristi.


Glavni autor istraživanja Andrew Smyth, profesor kliničke epidemiologije na Sveučilištu Galway, rekao je:


“Iako istraživači nisu odredili idealan broj čaša za smanjenje rizika od moždanog udara, uzorak sugerira da najniža kategorija unosa vina ima najmanji rizik.”


Što se tiče mogućih razloga za smanjenje rizika, oni bi mogli biti povezani s činjenicom da vino sadrži tvari poput polifenola, kojih nema u istoj mjeri u drugim vrstama alkoholnih pića.


Iako su otkrića potencijalno ohrabrujuća za vinopije, istraživači upozoravaju da ne donose nikakve konačne zaključke.


Zapravo, naglašavaju da je dobro piti umjereno, bez obzira na razlog očigledne dobrobiti vina, i iznad svega izbjegavati prekomjerno pijenje.