Buket lišća postao viralan

Trgovački lanac na udaru kritika jer prodaje jesensko lišće za 50 kuna

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Biste li izdvojili 50 kuna za svježe ubrano lišće u celofanu? Britanci očito daBritanski trgovački lanac Waitrose je doživio pravu paljbu kritika na raznim društvenim mrežama. Razlog je “buket” od jesenskog lišća kojeg prodaju za skoro 50 kn po komadu. 


Fotografija hrpe jesenskog lišća upakiranog u prozirnu plastiku u kratkom roku je obišla društvene mreže i postala viralna u Velikoj Britaniji. U pitanju je “jesenski buket” kojeg britanski trgovački lanac po cijeni od šest funti prodaje kao “sezonsko jesensko lišće”.


Waitrose se našao na udaru kritika brojnih korisnika, prvenstveno Twittera, koji su počeli zbijati šale na račun ove prodaje magle. Shvatljivo je zbog čega su ljudi digli prašinu.
Uz visoku cijenu, osvanuo je natpis “bring the outdoors inside”, što je posebno nasmijalo brojne Britance.  U opisu proizvoda navodi se također kako “ovo svježe ubrano lišće reflektira boje sezone”.


 


Prvenstvo je smiješno po tako visokoj cijeni prodavati nešto što ćemo uskoro svi vidjeti kako opada te možemo posve besplatno skupiti i tako ukrastiti svoj dom. Tužno je što se uzima nešto iz prirode te se dodatno upakira u plastiku koja je ionako veliki zagađivač našeg planeta. 


Kako Oddity Central piše, ovo nije prvi slučaj da u Velikoj Britaniji se magla prodaje pod funte. Jedna trgovina interijera u Londonu je prodavala svojevremeno drvene trupce po cijeni od 90 kuna, a druga trgovina pak grančice u vrijednosti od skoro 150 kn. 


Postavlja se pitanje je li moralno prodavati nešto što sami možemo nabaviti po tako visokoj cijeni?


Mnogi će reći da svaka roba nađe kupca. U jednu ruku se slažemo, no ako proizvodi poput ovih stvaraju dodatnog plastičnog smeća, a svatko ih realno može ubrati u svom susjedstvu, ipak se postavlja pitanje koliko je to opravdano.