Foto Pexels
Konzumirajući gljive možete zaustaviti nakupljanje kolesterola u arterijama
povezane vijesti
Za neke se gljive pogrešno smatraju hranom siromašnom hranjivim tvarima.
Sadrže lizin i triptofan, a u njima također postoji prisutnost vitamina B i antioksidansa, koji se smatraju korisnima za prevenciju raka i bolesti povezanih sa starenjem.
Gljive su također korisne u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i za zaustavljanje nakupljanja kolesterola u arterijama.
Iskoristite ovu hvalevrijednu sezonsku namirnicu i počastite se juhom od krumpira i gljiva.
Sastojci za dvije osobe:
- 300 g krumpira
- 300 g šampinjona
- 20 g poriluka
- ružmarin
- peršin
- 20 g maslinovog ulja
- sol
- papar
- oko pola litre povrtne juhe (pripremljene s celerom, mrkvom, lukom, peršinom)
Priprema: Krumpir očistite i narežite na komade, gljive očistite i narežite na četvrtine. U lonac stavite ulje, dodajte poriluk, pustite da minutu porumeni, dodajte gljive, krumpir, nekoliko iglica ružmarina.
Kuhajte nekoliko minuta, pa dodajte još vruće juhe i sol. Nastavite kuhati dok krumpir ne omekša.
Poslužite vruće, a jelo upotpunite s malo papra i nasjeckanim peršinom.