Toplo i hranjivo

Tražite nešto na žlicu? Pravo je vrijeme za gustu juhu od gljiva i krumpira

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Konzumirajući gljive možete zaustaviti nakupljanje kolesterola u arterijama

Za neke se gljive pogrešno smatraju hranom siromašnom hranjivim tvarima.


Sadrže lizin i triptofan, a u njima također postoji prisutnost vitamina B i antioksidansa, koji se smatraju korisnima za prevenciju raka i bolesti povezanih sa starenjem.


Gljive su također korisne u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i za zaustavljanje nakupljanja kolesterola u arterijama.


Iskoristite ovu hvalevrijednu sezonsku namirnicu i počastite se juhom od krumpira i gljiva.


Sastojci za dvije osobe:


  • 300 g krumpira
  • 300 g šampinjona
  • 20 g poriluka
  • ružmarin
  • peršin
  • 20 g maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • oko pola litre povrtne juhe (pripremljene s celerom, mrkvom, lukom, peršinom)

Priprema: Krumpir očistite i narežite na komade, gljive očistite i narežite na četvrtine. U lonac stavite ulje, dodajte poriluk, pustite da minutu porumeni, dodajte gljive, krumpir, nekoliko iglica ružmarina.


Kuhajte nekoliko minuta, pa dodajte još vruće juhe i sol. Nastavite kuhati dok krumpir ne omekša.


Poslužite vruće, a jelo upotpunite s malo papra i nasjeckanim peršinom.