Za hladnije dane

Tjestenina sa grahom veliki je klasik napuljske gastronomske tradicije

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izbjegavajte sol tijekom kuhanja jer grah čini tvrdim i teško probavljivim

Sastojci za 4 osobe:


  • 260 g tjestenine tipa ditaloni
  • 160 g graha borlotti
  • 200 g pirea od rajčice
  • 100 g sirove šunke
  • 20 g mrkve
  • 20 g celera
  • 20 g luka
  • 1/2 režnja češnjaka
  • 2 lista lovora

Priprema: Grah namočite preko noći. Sljedećeg jutra ga isperite, istresite u posudu i prelijte s puno hladne vode.


Dodajte lovorov list i kuhajte otprilike 1 i pol sat, počevši od točke vrenja.


Za to vrijeme pripremite umak tako da nasjeckate celer, luk i mrkvu, a šunku narežite na trakice.


U loncu zagrijte ulje i dodajte oguljeni češnjak i nasjeckano povrće. Pržite 5 minuta pa dodajte šunku.


Kuhajte još 2-3 minute. U ovom trenutku grah dodajte u umak.


Dodajte 500 ml vode od kuhanja i dobro promiješajte. Također ulijte pire od rajčice. Posolite, popaprite i kuhajte 20 minuta na laganoj vatri.


Propasirajte 4 žlice graha ili sve. Vratite propasirani grah u lonac i kad prokuha stavite tjesteninu i podlijte sa još 500 ml vode od kuhanja graha.


Skuhajte tjesteninu, pazeći da je povremeno promiješate. Ugasite vatru, pokrijte posudu poklopcem i ostavite da odstoji nekoliko minuta.