Fitoterapeutska svojstva

Svi znate za rotkvice, zar ne? Ima nešto što ne znaju svi, a može biti korisno

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Niskokalorična hrana bogata vitaminima B i C te mineralima

Rotkvica je nedvojbeno niskokalorična namirnica i vrlo bogata vodom koja čini preko 95% njenog sastava.


Međutim, također sadrži značajnu količinu vitamina B, vitamina C i mineralnih soli.


Ovo povrće poznato je ne samo po blago ljutom okusu, već i po svojim fitoterapeutskim svojstvima:


  • zahvaljujući antispazmodičnim svojstvima djeluje na opuštanje mišićnog i živčanog sustava
  • njezino antiseptičko djelovanje, s druge strane, čini ju idealnom hranom za borbu protiv i inhibiciju stvaranja i rasta bakterija

Konzumacija rotkvice također osigurava djelovanje pročišćavanja, posebno na bubrežnoj, diuretičkoj i laksativnoj razini, iako u blagoj mjeri.


Čak i astma, bronhitis i kašalj mogu se ublažiti konzumacijom rotkvice u obliku infuzije ili dekokta.


Rotkvice su također poznate još od rimskog doba po svojoj sposobnosti da pospješuju san.


Kontraindikacije rotkvice


S druge strane, mogu postojati neke kontraindikacije, posebno povezane s pretjeranom konzumacijom rotkvica.


U nekim slučajevima mogu doprinijeti iritaciji stijenki crijeva i želuca ili pojačati žgaravicu, dok u drugim slučajevima mogu pogodovati pojavi nadutosti.


Općenito, konzumacija rotkvica se ne preporučuje u slučaju gastroezofagealnog refluksa, kolitisa ili iritabilnog debelog crijeva, gastritisa, bubrežnih kamenaca i drugih problema povezanih s probavnim sustavom.