Nema do pašte!

Svaka vrsta tjestenine ima svoj “način uporabe”. Ovo je 19 najčešćih varijanti

Lucija Sučić

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Evo s kojim jelima svaka najbolje ide

Kada se malo dulje zagledate u izbor tjestenine u trgovini, vrlo vjerojatno ćete se zapitati zašto uopće postoji toliko vrsta pašte.


Odgovor leži u samoj vrsti jela, a svaka od tih pojedinih vrsta prikladna je za točno određenu vrstu jela. Smatrajte ih svojevrsnim medijem za prenošenje okusa i umaka, a u nastavku donosimo pojašnjenje za svaku od najčešćih vrsta, kao i predložene načine uporabe.


Tko zna, možda pronađete inspiraciju za isprobavanje neke koja vam je možda inače prošla ispod radara…


Capellini


Poznata i kao “anđeoska kosa”, vrsta je špageta koje su veoma tanke i krhke, a upravo zbog svoje teksture najbolje ide s laganim i kremastim umacima, poput klasike kao što je aglio e olio ili jednostavni umak od rajčice. Također ide odlično s morskim plodovima.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli kang. (@londoneater)Farfalle


Ili “mašnice”, su svestrana vrsta tjestenine koja se može koristiti u raznim jelima, a idu super s kremastim umacima. Budući da su relativno male i veličine zalogaja, dobar su izbor za salatu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Janet Gronnow (@janetsmunchmeals)Bucatini


Radi se o debljoj vrsti špageta koja nalikuje šupljim cijevima. Ova pomalo neobična i zabavna vrsta tjestenine odlično ide s umacima od povrća (poput azijskih) te uz umak od svježih rajčica.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Giovanna Ryan (@giovannaryan)Ditalini


Još jedna veoma zabavna pašta su ditalini, malene i kratke “tubice” koje su izvrsne u juhama, salatama i kod nas popularnom pašta-fažolu!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @secrets_in_the_soupŠiroki rezanci


Ovi široki i ravni rezanci odlična su “ploča” za umake, a odlično idu i sa varivima i složencima.Fettuccine


Fettuccine je tjestenina slična onoj prethodno spomenutoj, ali se radi o uskim trakicama. Često se poslužuje s umacima od vrhnja, poput internetski poznatog Fettuccine Alfredo.Fusilli


Mnogima omiljena tjestenina spiralnog oblika dodaje zaokret svakom jelu, a zbog svog oblika odlično “nosi” guste umake. Također se često koristi u salatama od tjestenine.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Daniel | leckere Rezepte (@fitaliancook)Gemelli


Ova kratka, spiralna i svestrana tjestenina super funkcionira u izdašnim umacima, pečenim jelima i lakšim jelima od tjestenine od povrća.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Megan Halvorson (@meggoesnomnom)Lazanje


Naziv ovog velikog rezanca ujedno je i naziv za jelo u kojem se najčešće koristi. Moramo li govoriti više?Makaroni


Za ovu mala tjesteninu u obliku cijevi sigurno ste čuli iz naziva popualrnog američkog jela “Mac and cheese”. Makaroni su izvrsni u kremastim složencima (poput spomenutog sa sirom) ili salatama (poput salate od makarona) upravo zato što kremasti umak ulazi u unutrašnjost tubica, noseći okus u svakom zalogaju.Manicotti


Ova velika tjestenina u obliku cijevi obično se puni nadjevom od sira ili mesa te se potom zapeče. Mljac!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tricia Buice (@savingroomfordessert)Orecchiette


“Male uši” tjestenina su koja se obično kombinira s povrćem i uljem, a sitna udubljenja imaju za zadatak “uloviti” ukusne komadiće mesa i povrća.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Joanna Cismaru | JoCooks (@jocooks)Orzo


Sićušna tjestenina u obliku riže nosi naziv orzo, a najčešće se koristi za u juhama.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ELLE à table (@elleatable)Penne


Dobre stare penne! Tjestenina u obliku cijevi koja je dijagonalno zarezana na oba kraja izvrsno se slaže uz krupnije meso ili umake od povrća, jer će komadići mesa ili povrća kliznuti u unutrašnjost.Radiatore


Naziv duguju – radijatorima, jer izgledom podsjećaju na njih, a poput i ostalih srodnih vrsta, radioatore su odličan izbor za jela s izdašnim umacima.Rigatoni


Kratka, žljebasta i cjevasta pašta poput rigatona dobar je dodatak gotovo svakom jelu – od bogatih umaka, salata pa do pečenih složenaca.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mia • Kochkarussell (@kochkarussell)Rotelle


Ovu tjesteninu u obliku kotača posebice će cijeniti djeca, stoga nek’ vam budu as u rukavu ako želite ponuditi mališanima zabavno jelo!Rotini


Radi se o vrsti tjestenine koja ima oblik vadičepa, a zbog svojeg oblika može dobro držati umake. Odlično se slaže s krepkim mesnim umacima i juhama jer struktura ove tjestenine može to podnijeti, no isto tako odličan je izbor i za razne salate od tjestenine.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Jamie Milne (@everything_delish)Školjke


Tjestenina nalik školjkama dolazi u mnogo različitih veličina, a ako govorimo o onim velikima, njih možete nadjenuti raznim nadjevima i zapeći, dok one srednje možete koristiti u složencima i mesnim umacima, a one najmanje ljuske u juhama i varivima.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli THRIVE Magazine (@thrivemags)