Shinrin yoku

Šumsko kupanje je predivna gesta koju možete učiniti za svoje zdravlje

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

 To je osjetilno iskustvo, ono koje nas poziva da upijemo zvukove, prizore i spokoj koji se nalaze u prirodi, slično meditaciji.

Shinrin yoku – japanski naziv za šumsko kupanje, jednostavna je praksa povezivanja sa šumom, idealno na duže vrijeme. Šumsko kupanje prvi je put predstavio 1982. godine Tomohide Akiyama, tadašnji direktor japanskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, iako ta praksa datira mnogo dalje. “Kao što se vidi u haiku pjesmama o prirodi i s konceptom wabi-sabija, ljepote stvari nesavršenih, nestalnih i nepotpunih – većina tradicionalne japanske kulture temelji se na dubokom razumijevanju i povezanosti s prirodom”, piše Julia Plevin u Od haikua do Shinrin-Yokua: kratka povijest šumskog kupanja, piše The Good Trade.


Drevne kulture širom svijeta također su se povezale sa šumama i tisućama godina okrenule se prirodi radi iscjeliteljske mudrosti. “Na nekim se jezicima pojam biljaka prevodi kao “oni koji se brinu o nama “, objašnjava Robin Wall Kimmerer u svojoj knjizi” Pletenje slatke trave “.


U novije vrijeme znanstvena istraživanja pokazala su kako šumsko kupanje može koristiti ljudima na staničnoj razini i pozitivno utjecati na naše raspoloženje, san, razinu stresa i regulaciju glukoze u krvi. Uz to, šumsko kupanje može dovesti do veće funkcije imunološkog sustava jer drveće proizvodi organski, zaštitni spoj nazvan fitoncidi (esencijalna ulja), što stabla koriste za svoje zdravlje. Postoje tisuće tih spojeva koji se emitiraju iz šuma, a kad ljudi udahnu ta esencijalna ulja, cijeli naš živčani sustav ubire blagodati.


Ipak, u današnjem modernom svijetu mnogi od nas žive i rade u urbanim sredinama, zabranjujući dugotrajnu izloženost šumama. S manje vremena u prirodi, stresori iz okoliša mogu oduzeti danak našem tijelu i ukupnoj dobrobiti. A to je posebno vrijedilo tijekom pandemije.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ali čak i ako ne živimo u blizini šuma ili imamo pristup velikim otvorenim prostorima, možemo prakticirati neku vrstu šumskog kupanja gdje god živimo, čak i u urbanom okruženju. “Idite u park ili koristite svoj vrt”, predlaže Yoshifumi.


“Neke vrste šumskog kupanja možemo prakticirati gdje god da živimo, čak i u urbanom okruženju.”


“Također možete koristiti esencijalna ulja ili cvijeće. Ali najvažnije je odabrati nešto što vam se sviđa. Čak i mali elementi prirode imaju fiziološki učinak opuštanja.


Kako god odlučili baviti se šumskim kupanjem, imajte na umu da je važno vježbati svijest i poštivati ​​zemlju oko sebe.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


KAKO VJEŽBATI ŠUMSKO KUPANJE – ČAK I AKO ŽIVITE U GRADU


Idite u svoj lokalni park: iako se praksa shinrin yokua fokusira na iscjeljenje iz šuma, koncept također ukazuje na važnost okruženja s prirodom. Ako su vam najbliži travnati park ili staza okružena drvećem, cilj je ići tamo što je češće moguće. Koristite hodanje u meditacijskoj praksi da biste polako i namjerno upijali prizore, zvukove i detalje prirode svuda oko sebe.


Napravite osobni vrt: njegovanje biljaka može biti lijep način za pronalaženje dublje veze s prirodom, a ovaj vodič nudi korisne savjete za stvaranje vrta koji odgovara vašem prostoru. Vrt s ljekovitim biljkama na prozorskoj dasci još je jedna mogućnost za unošenje prirode u vaš dom. (A tko ne voli svježe začinsko bilje dok kuha ?!)


Unesite cvijeće u svoj dom: Ne postoji ništa poput svježeg buketa koji energizira prostor u domu. Miris, boje i ljepota mogu biti duboko ljekoviti. Buket je također jednostavan način unošenja prirode u zatvoren prostor bez stresa.


Difuzna esencijalna ulja: Postoji mnogo načina za upotrebu esencijalnih ulja u zatvorenom, uključujući njihovo širenje u zrak. Ulja mogu smiriti razne tegobe, pomoći u spavanju i unijeti malo vanjskih mirisa (poput bora ili kleke).


Saznajte o zacjeljivanju biljem: Biljke su prirodni lijek. Bilje se posebno koristi tisućama godina kako bi pomoglo u liječenju našeg tijela. Korištenje bilja, bilo u čajevima ili u kuhanju, može biti lijep način povezivanja s ljekovitim sposobnostima prirode. Bilje čak može ublažiti tugu.


Zamislite prostranstvo i snagu zemlje. Zakoračite u prirodni svijet kao da prvi put tamo stižete. Pogledajte njegovu ljepotu svježim očima. Bez obzira gdje živite, vježbanje shinrin yokua može započeti jednostavnim činom priznavanja moći prirodnog svijeta.