Zdravi obrok

Što jesti za večeru – ideje, savjeti i recepti

Life

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ako ste se nekada pitali što jesti za večeru, a da ne deblja – ovaj članak je baš za vas! Preskakanje večere nikako nije opcija za zdravo mršavljenje (ili zdravlje uopće) pa budite kreativni s namirnicama koje vas neće udebljati.Vjerojatno ste svi čuli kako je doručak najvažniji obrok u danu, no večera je gotovo jednako važna. Zadnji obrok u danu ne mora uopće izazivati napor koji završi nezdravim odabirom zbog manjka energije ili ideja.


Za slučaj da vam cilj nije smršaviti nego samo pronaći ideje za zdrave večere koje će doprinijeti vašem imunitetu, sigurno ćete biti inspirirani nekim prijedlozima. Neke od večera možete napraviti i u većim količinama pa zamrznuti kako biste jeli zdravo i na one „lijene dane“.


Zadnji obrok u danu mora vas „držati“ sve do doručka (pogotovo ako pokušavate smršaviti) pa je poželjno da jedete hranu bogatu nutrijentima kao što su proteini i vlakna. Ako želite da vaše zdrave večere postanu održivi način prehrane, pobrinite se da nisu svake večeri iste i budite kreativni s obrocima. Tako obične špagete možete zamijeniti špagetima od tikvica, a umjesto riže možete koristiti izblendanu cvjetaču.
Izbjegavajte kasne večere, a preporučuje se da vam posljednji obrok bude barem 4 sata prije spavanja. Meso, mliječni proizvodi i žitarice nisu poželjne namirnice za večeru, kao ni namirnice koje sadrže kiselinu.


Neki nutricionisti preporučuju da se za večeru unese 450 do 550 kalorija kako bi se smršavjelo ili održalo trenutnu tjelesnu težinu. Od toga bi 25 do 35 g trebali biti proteini (20 – 25%), 50 do 75 g ugljikohidrati (45 – 55%), 15 do 25 g masti (30 – 35%), barem 8 g vlakana i manje od 7 g šećera.


Cijeli članak s receptima potražite na Krenizdravo.hr.