Vježbajte ispravno

Stalno izvodite plank, a nigdje ravnog trbuha? Možda radite neku od ovih 5 najčešćih grešaka

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Planking jača cijelo tijelo i osigurava ravan trup.Plank se smatra pravom svestranom vježbom. Ne samo da je izvrsna vježba za toniranje više mišićnih skupina i trbuha, već ima i brojne druge zdravstvene prednosti. Pod uvjetom, naravno, da to učinite ispravno. Ovo su najčešće greške pri izvođenju planka!


Neispravan položaj leđa


Ako su vam leđni mišići preslabi, možete brzo završiti s udubljenim leđima i leđa će vam klonuti prilikom izvođenja planka. Ova pogreška povećava pritisak na lumbalnu regiju i čini vježbu manje učinkovitom. Pokušajte angažirati cijeli trup prilikom izvođenja planka. Vježbu također možete izvesti bočno prema zrcalu kako biste (nakratko) provjerili savijate li leđa ili zamolite trenera ili partnera u teretani da vas ispravi.


Dižete glavu i gledate naprijed


Kad smo kod ogledala, idealno bi bilo kada ne biste trebali pomicati glavu tijekom planka, niti podići glavu da biste gledali naprijed. Glava bi vam uvijek trebala biti u liniji s kralježnicom, tako da je vaš pogled automatski usmjeren prema vašim rukama.

Previše podižete kukove


Ovisno o tome koliko ste uvježbani s plankingom, nakon 60, 45 ili čak 30 sekundi može biti teško zadržati ispravan položaj. Nakon što se snaga smanji, mnogi od nas kreću gurati kukove prema gore kako bi trbušnjaci odmorili. Međutim, to stvara veći pritisak na vaša ramena. Ako primijetite da izbijate s kukovima, zategnite stražnjicu i noge kako biste stabilizirali kukove ili napravite malu pauzu da dođete do daha.


Nepravilan položaj ramena


Što se plank duže drži, postaje sve teže, naravno. Tada vrlo lako možete zanemariti napetost u ramenima i rukama i pognuti ili spustiti ramena. Uvijek se aktivno gurajte prema gore na laktovima, pazeći da su vam ramena u liniji s bokovima i da uvijek ostanu tik iznad laktova.


Predugo izvodite plank


Brojni su izazovi s plankom koji su se pojavili na društvenim mrežama i koji zahtijevaju držanje planka tri, pet ili čak sedam minuta odjednom. No, dugo držanje uvijek dovodi do gubitka forme, što smanjuje učinkovitost vježbe i, u najgorem slučaju, šteti vašem zdravlju. Stoga je bolje da plank bude kraći (npr. 30 sekundi), a zatim ga ponovite nekoliko puta. Kako napredujete, možete postupno produžavati intervale i povećavati broj ponavljanja.