Orašasta rapsodija

Sjajan recept za švedsku tortu s lješnjacima i kavom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sigurno će nestati u trenu!

Kava i kolač jednostavno se divno slažu. Pa zašto ne ispeći kolač od kave? Ova švedska varijanta s lješnjacima, crnom čokoladom i slatkim vrhnjem zagarantirano će impresionirati sve goste koji vam spontano dođu u posjet.


Sastojci:


Za biskvit:


  • 125 g mljevenih jezgri lješnjaka
  • 3 jaja
  • 130 g smeđeg šećera
  • 1 pakiranje praška za pecivo
  • 1 žlica brašna
  • 80 g tamne čokolade


Za kremu:


  • 500 grama vrhnja
  • 2 žlice instant ledene kave u prahu
  • 1 žličica instant espresso praha
  • Za preljev: 
  • 2 žlice maslaca
  • 75 grama šećera
  • 100 g badema, mljevenih 


Priprema:


Kalup (26 cm) namastiti ili obložiti papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i lješnjake. Zatim usitnite čokoladu i umiješajte. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U drugoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu pjenasta. Zatim postupno dodajte smjesu.


Ulijte u kalup i stavite u pećnicu na pola sata. Zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Bademe i šećer zajedno karamelizirajte u tavi. Zatim dodajte maslac. Sve ostaviti da se ohladi na papiru za pečenje.


Sada pripremite kremu. Da biste to učinili, pomiješajte ledenu kavu u prahu i espresso prah s cca. 3 žlice vode. Stucite vrhnje u šlag i sve pomiješajte.


Sada na ohlađeni biskvit premažite kremu od kave i zagladite je. Karamelizirane bademe izlomite na sitne komadiće i rasporedite po kremi.


Ako želite, možete dodati malo čokolade za na vrh. Ohladite kolač do posluživanja.