Kako imati više energije na poslu i nakon njega?

S ovim ćete malim trikom biti sretniji i zadovoljniji na poslu

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Stručnjaci su uz pomoć istraživanja pronašli način kako da na poslu budete sretniji i manje umorni nakonPromatrajući vrijeme čini se da je ljeto već odavno završilo. Zadnji trzaji najbezbrižnijeg godišnjeg doba ujedno su i znak da se vraćamo svojim svakodnevnim obvezama. Posljednje dane godišnjeg odmora čuvamo za neki zimski period, a trenutno se pripremamo za povratak na posao. 


Ta mrska riječ – povratak na posao, nekako dok to izgovaramo se čini kao da nam ramena postaju teža, a osmijeh postaje sve manji. No, to ne mora biti tako. Povratak na posao ne mora biti naporan niti se nakon posla trebamo osjećati iscrpljeno i umorno.


Aktualna studija objavljena u “Journal of occupational health psychology” pratila je raspoloženje 100 zaposlenika u vremenskom periodu od deset dana i došla je do zanimljivog rezultata. 
Zaključak istraživanja je veoma jednostavan, ali koristan: tko efektivno koristi pauze za vrijeme posla je sretniji.


Što to zapravo znači? Studija je pratila ponašanje zaposlenika te je posebno obratila pozornost na način na koji oni iskorištavaju odmor. Dio ispitanika je svoju pauzu koristio za šetnju prirodom ili jednostavno za boravak na otvorenom dok je druga polovica izvodila vježbe za opuštanje u nekoj mirnoj prostoriji. Obje aktivnosti su trajale u vremenskom periodu od 15 minuta. Stručnjaci su pratili njihovo raspoloženje prije, za vrijeme i nakon eksperimenta.


Obje grupe su se osjećale odmornije i opuštenije, bilo da su šetale i boravile na otvorenom ili prakticirale vježbe za opuštanje. Stručnjaci su također primijetili kako je došlo do povećanja koncentracije te su ispitanici bile manje umorni od onih koji svoje pauze nisu koristili na slične načine. 


Poboljšano raspoloženje koje je dokazano izravna posljedica efikasnog korištenja pauze proteglo se i i nakon radnog vremena. Ispitanici su i predvečer imali više energije. 


Zaključak je jednostavan. Pauze na poslu su s razlogom tu, stoga ih iskoristite na najbolji mogući način. Nakon ručka se prošetajte oko zgrade posla, izvedite pokoju vježbu istezanja ili opuštanja ili se jednostavno isključite uz knjigu ili najdražu glazbu. Brojne su varijante, samo je na vama da odaberete onu koja će vam pasati.