Puni okusa

Pronašli smo recept za ukusne zobene kekse od čokolade i đumbira

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Možete ih čuvati nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi - dakako, ako uopće "izdrže" tih nekoliko dana...

Ako vam je došla želja napraviti ukusne ali zdrave kekse, ovo je recept za vas!


Pronašli smo sjajnu ideju upravo za takve keksiće, a radi se o varijanti zobenih keksa obogaćenih čokoladom i đumbirom, koji su veoma jednostavni za napraviti, a možete ih čuvati nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi – dakako, ako uopće “izdrže” tih nekoliko dana…


Sastojci


  • 225 g neslanog maslaca
  • 100 g zlatnog sirupa
  • 200 g smeđeg šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica morske soli
  • 4 žličice mljevenog đumbira
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 400 g zobenih pahuljica
  • 2 jaja
  • 50 g svježeg đumbira
  • 115 g tamne čokolade

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180 °C te pripremite dva lima tako što ćete ih obložiti papirom za pečenje.


U tavi na laganoj vatri otopite maslac i zlatni sirup. Ostavite sa strane da se malo ohladi.


Pomiješajte šećer, brašno, prašak za pecivo, sol i začine i dobro promiješajte da se sjedine. Potom umiješajte zobene pahuljice i dobro promiješajte. Ulijte u smjesu rastopljeni maslac i sirup i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.


Zatim umiješajte istučena jaja i svježi đumbir koji ste prethodno narezali na sitne kockice.


Na lim žlicom stavljajte smjesu no ostavite dovoljan razmak jer će se keksi pri pečenju raširiti.


Pecite ih osam do deset minuta, a kad su pečeni ostavite ih sa strane da se potpuno ohlade.


Dok se hlade, otopite čokoladu na pari, te umočite kekse u otopljenu čokoladu i stavite na rešetku za hlađenje dok se čokolada ne stisne, prenosi BBC Food.