Zdravlje pluća

Prirodni i jednostavni načini za čišćenje pluća

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

uhi kašalj, bol u prsima, otežano disanje - sve to može biti upozoravajući znak ozbiljnih plućnih bolestiNaša su pluća prirodni filtar koji nas štiti od raznih infekcija i onečišćenja zraka. Zbog toga zdrava pluća igraju vrlo važnu ulogu u sretnom životu. Nažalost, naš dišni sustav može patiti zbog štetnih tvari u zraku koje udišemo svaki dan.


Suhi kašalj, bol u prsima, otežano disanje – sve to može biti upozoravajući znak ozbiljnih plućnih bolesti poput astme, kroničnog bronhitisa, plućne embolije i mnogih drugih. Ako ste nedavno primijetili barem jedan od ovih znakova, bolje je odmah poduzeti mjere.


Prikupili smo popis prirodnih i jednostavnih načina za održavanje pluća zdravim i njihovo vraćanje nakon izlaganja štetnim čimbenicima, prenosi Bright Side.


Podignite glavu dok spavate
Držeći glavu povišenu na 15 stupnjeva tijekom spavanja, možete smanjiti slijevanje sluzi u grlo i tako spriječiti noćni kašalj. Jedan dodatni jastuk može biti dovoljan da se postigne potrebna visina.


Zamolite prijatelja da vam pomogne u otpuštanju flegma u plućima


Zamolite prijatelja da vas tapka po leđima rukama u obliku čaše. Trebali bi početi čvrsto tapkati po gornjem i srednjem dijelu vaših leđa. To vam može pomoći u otpuštanju sluzi u plućima kako biste je mogli iskašljati.


Očistite svoju kuću


Ponekad ozbiljne plućne bolesti mogu biti izazvane izlaganjem otrovnim plijesnima, kojima treba samo nekoliko jednostavnih hranjivih sastojaka i vode. Izloženost plijesni može potaknuti simptome poput upala, alergija i napada astme.


Da biste mogli disati bez poteškoća, trebate stvoriti sigurno mjesto za pluća tako da na vrijeme očistite svaki kutak svog doma i pomoću posebnog pročiščivača zraka.


Zaštitite pluća od zagađenja


Ako živite u jako zagađenom području, trebali biste se zaštititi od štetnih plinova u zraku koji vas okružuje. Kad idete van, uvijek nosite posebnu masku. Možete je kupiti s filtrom od aktivnog ugljena ili ugljena.


Ne suzbijajte kašalj


Kašljanje je prirodni proces koji pomaže plućima da se riješe sluzi kada ste prehlađeni ili gripe. Suzbijanje kašlja može uzrokovati ozbiljan napredak infekcije. Stoga sljedeći put pokušajte koristiti sredstva za suzbijanje kašlja samo kada osjetite značajnu nelagodu ili ne možete prestati kašljati bez njih.


Zdrava prehrana


Određena hrana sadrži puno vitamina i minerala, koji mogu zaštititi vaša pluća bez dodatnih tableta. Evo nekoliko savjeta o tome kako promijeniti prehrambene navike:


Prelazak na organsku prehranu pomoći će vam izbjeći rizik od bolesti poput raka pluća, kroničnog bronhitisa i emfizema.


Ako se ne možete potpuno prebaciti na organsku hranu, pokušajte izbjegavati proizvode koji sadrže konzervanse i aditive, kao i predpakiranu i prerađenu hranu. Prije kupnje bilo čega pažljivo provjerite naljepnice s hranom u supermarketu.


Ne zaboravite popiti potrebnu količinu vode svaki dan. Pomoći će vam da održavate pluća hidratiziranim i bez sluzi, a također olakšava protok krvi.


Ne uzimajte dodatke beta-karotena ako pušite jer oni mogu povećati rizik od raka debelog crijeva, pluća i prostate.


Napravite nekoliko jednostavnih vježbi


Tjelesne vježbe nisu važne samo za dobar izgled već i za zdravlje vaših unutarnjih organa jer pomažu u povećanju protoka krvi i omogućavaju da potrebni vitamini i minerali brže dođu do pluća. Ako imate problema s plućima ili s disanjem, obratite se liječniku prije bilo koje nove vježbe.


Kineska vježba


Početni položaj: sjedenje na stolici ili na podu. Udahnite podižući ruke i stavljajući ih ispred sebe. Izdahnite. Udahnite dok pomičete ruke u bočne strane i držite ih u razini ramena. Izdahnite. Udahnite podižući ruke prema gore iznad glave. Izdahnite. Vratite se u početni položaj. Ponovite: 10–12 puta.


Potiskivanje


Početni položaj: stojeći ravno na podu s nogama blizu. Polako se savijte prema dolje koliko god možete. Iz pluća istisnite što više zraka. Vratite se u početni položaj. Udišite. Ne radite ovu vježbu ako imate bolove u donjem dijelu leđa ili bolove u stražnjem dijelu jedne noge.


Udahnite duboko


Podignite lijevu ruku preko glave i polako savijte tijelo udesno dok dišete. Udahnite dok se vraćate u početni položaj. Ponovite s drugom stranom.


Dišite pravilno


Način na koji dišete, izravno je povezan s vašim dobrim zdravljem. U pravilu, što su vam pluća jača, to se osjećate bolje. Da biste povećali količinu kisika u plućima i poboljšali svoju sposobnost oslobađanja ugljičnog dioksida iz njih, možete napraviti neke vježbe disanja.


Disanje iz dijafragme


Početni položaj: ležanje ravno na leđima. Stavite jednu ruku na trbuh, a drugu na prsa.


Udahnite kroz nos 2-3 sekunde pomičući trbuh prema van.


Izdahnite kroz stisnute usne lagano pritiskajući trbuh 3-4 sekunde. Trajanje: 5 minuta. Iako ljudi obično ne koriste ovu vrstu disanja, to vam može pomoći da povećate kapacitet pluća i ojačate ih.


Koristite akupresuru


Prema vodiču za akupresurne točke, na vašem tijelu postoje neke točke koje mogu pružiti olakšanje od problema s disanjem i kašljanjem. Jedna od njih nalazi se u dnu palca. Pritisnite ovu točku čvrsto tijekom 3 minute da biste vidjeli rezultate.