Tajna je u dobrom balansu

Pravilo 80/20 omogućuje dugoročni gubitak kilograma. I to bez dijete

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Balansirana i raznolika prehrana bez odricanjaBrojanje kalorija, izbacivanje ugljikohidrata, odustajanje od večere – ako vam je na samu spomen ovog režima prehrane muka, onda imamo za vas savršen recept za dugoročni gubitak kilograma. 


Pravilo se zove 80/20 i zapravo u pitanju nije rigorozna dijeta niti režim prehrane. Pridržavajući se ovog pravila ne morate brojati kalorije, izbacivati “nezdrave” namirnice nego samo trebate dobro izbalansirati svoj jelovnik. 


Ovo pravilo zapravo stoji za zdrav način prehrane u kojoj većinski dio unosa, znači onaj 80 posto, se odnosi na ujednačenu i zdravu prehranu bez pretjerivanja. Onih 20 posto se odnosi za “grešne” namirnice koje tako s guštom jedemo. 
Kako se to primjenjuje na jednom prosječnom tjednu? Većinski dio jela i namirnica koje unosite tijekom tjedna trebaju biti izbalansirani, bez pretjerivanja i zdravi. To ne znači da ne smijete konzumirati, primjerice ugljikohidrate, nego da trebate imati raznoliku prehranu. 


FOTO: Unsplash
Tajna leži u raznolikoj i balansiranoj prehrani u kojoj si tjedno priuštimo omiljene “grešne” namirnice


S druge pak strane slobodno si tijekom tjedna možete dva puta priuštiti nešto posve nezdravo, bilo da je u pitanju komad torte, omiljeni hamburger s krumpirićima ili najdraža pizza. Važno je da nezdravi obroci čine samo 20 posto vašeg tjednog unosa. 


Kod ovog načina raspoređivanja namirnica veoma je važno dnevno imati tri glavna obroka koja bi trebala sadržavati ugljikohidrate, proteine i minimalno dvije porcije povrća. 


Međuobroci su također dobrodošli. Odlučite se za sezonsko voće ili orašaste plodove koji će vašem organizmu pružiti zdrave masnoće i dozu šećera te vas zasititi između glavnih obroka.