Ne dajte se!

Postaje vam (pre)vruće za vježbanje kod kuće? Imamo 5 savjeta s kojima će vam biti lakše

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Odmah vam moramo napomenuti da vježbanje ispod klime ili na propuhu, nikako nije dobra ideja.Zaljubili ste se u vježbanje kod kuće i već nekoliko mjeseci uživate u privatnosti svoga doma uz glazbu koju ste sami odabrali i bez ljudi koji u teretanama stvaraju gužvu na spravama.


Razumijemo vas. Vježbanje kod kuće je odličan način za održavanje forme i ima mnoštvo prednosti, pogotovo ako ste osoba koja više voli svoj mir i udobnost.


Vjerojatno se upravo nalazite pred prvim velikim izazovom vježbanja kod kuće, a to su – visoke ljetne temperature. Najavljuju se afričke vrućine, postaje vam toplo, dolazite “skuhani” s posla i gubite volju za treningom. Ne dajte se! Imamo nekoliko ideja kako nastaviti s kućnim treninzima dok vani, što se kaže, gori nebo i zemlja.
Odmah vam moramo napomenuti da vježbanje ispod klime ili na propuhu, nikako nije dobra ideja.


Vježbanje kod kuće ne može bez dovoljno tekućine


Prvi i osnovni korak koji trebate primjenjivati svakodnevno, neovisno o vježbanju, je količinski odgovarajući unos vode. Već smo pisali da ne treba pratiti različite izazove s društvenih mreža i piti šest litara vode dnevno nego količinu treba prilagoditi vlastitim potrebama. Stručnjaci se slažu da je optimalan unos za odraslu i zdravu osobu oko 8 čaša vode dnevno, ali naravno da će vas po vrućinama tražiti još više.


Ako planirate odraditi trening koji će trajati minimalno sat vremena, preporuka je popiti izotonično piće (odnosno sportski napitak) koje je, kako mu i ime kaže, bogato ionima odnosno mineralima. Kod napornih treninga, naše tijelo ione gubi kroz znoj pa može doći do smanjenja performansi i zato se preporučuje izotonično piće koje će ih nadoknaditi tijekom vježbanja, piše Penn Medicine.


Ne treba ih konzumirati za jednostavnije treninge manjeg inteziteta kao što su pilates ili joga, ali preporučuju se kod dugotrajnih treninga, pogotovo treninga snage gdje se troši više kalorija odnosno ugljikohidrata  u kraćem vremenskom periodu.


Odjeća od prozračnih materijala


Vrlo je važno prikladno se odjenuti da vaša koža može disati i da vam se odjeća ne lijepi za tijelo. Najgore što se dogodi tijekom treninga jest da konstantno popravljate trenirku, tajice, spuštate ili dižete majicu i na kraju se, naravno, iznervirate. Dobar odabir je pamuk jer je lagan materijal koji će vam pomoći da ostanete “suhi“.


Ukoliko se želite nagraditi za odrađene treninge, svakako si probajte pronaći majice i hlače koje mogu sakupljati znoj tako da se ne cijedite po dnevnom boravku.


Ukoliko se odlučite na trening na otvorenom, odaberite jarke boje (ili bijelu) koja reflektira sunce, a i s kojom ćete biti vidljivi u prometu za slučaj noćnih kondicijskih izleta poput trčanja ili šetanja.


SPF


Možda niste očekivala i jedan skin care savjet, ali ukoliko vježbate na balkonu, terasi ili obližnjem parku gdje hvatate hlad, vrlo je važno nanijeti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom koja će sačuvati vašu kožu od opeklina. Ne libite se u početku koristiti SPF 50 i da, vjerojatno će vam malo ići na živce onaj osjećaj zategnutosti kada stavite kremu, ali brzo ćete se priviknuti.


Tempirajte treninge


S obzirom na to kakve užurbane živote živimo, teško je baš svaki dan prilagoditi rasporedu. Probajte to učiniti s treningom na način da ga odradite rano ujutro ili kasnije predvečer kada su temperature nešto niže. Nije preporučljivo, pogotovo početnicima, trčati po kvartu točno u podne već se radije probajte probuditi pola sata prije posla pa trčati dok još nisu visoke dnevne temperature.


Isto vrijedi i za vježbanje kod kuće iako tu možete bolje kontrolirati toplinu. Spustite rolete u vrijeme najvećih temperatura da vam sunce ne grije prostor gdje ćete vježbati, u slučaju da koristite opremu svakako ju sklonite s direktnog sunca. Najgore vrijeme, odnosno najtopliji trenuci za treninge su od deset ujutro do tri popodne pa u tom dijelu dana pokušajte izbjeći visoke napore.


Slušajte svoje tijelo kada vam kaže da mu je dosta


Ako svakodnevno testirate vlastito tijelo tijekom treninga, niste jedini. Nema ništa loše u tome da svakodnevno napredujete, dodajete jedan sklek i trbušnjak više ili trčite još jedan kilometar dalje. I poanta redovitog treninga je da napravite najbolju verziju sebe, ali ne treba pretjerivati.


Osluškujte svoje tijelo tijekom treninga i ako osjećate da vam se vrti, hvata vas slabina, glavobolja, grčevi u mišićima ili ste jednostavno umorni, odmorite. To nije znak slabosti niti znači da je trening bio neuspješan jer ste ga prekinuli prije planiranog. To jednostavno znači da vašem tijelu treba odmor i treba ga poslušati te čestitati samome sebi jer ste odradili, makar pola, treninga.


Ljetne vrućine su poseban izazov za organizam pa ako primijetite da umjesto sat vremena možete odraditi pola sata treninga, nemojte se smatrati neuspješnim ili odustati. Razdvojite trening na pola sata ujutro i pola sata navečer, presijecite ga odmorom, pustite tijelo da dođe na sebe i samo pomalo, rezultati ne dolaze preko noći.


___


*Članak je informativnog karaktera, a za detaljne planove treninga i prehrane te stručne savjete i bilo koje nedoumice, posavjetujte se s profesionalnim trenerima, nutricionistima te liječnicima.