Za prste polizati

Perzijska janjetina tagine: Jelo koje će zasjeniti sve ovih blagdana

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kada ste zadnji puta pekli janjetinu?



Zima je idealno vrijeme za eksperimentiranje s receptima i raskošnom trpezom. Kako biste ovih blagdana sve oduševili svojim kulinarskim umijećem, pronašli smo recept s janjećim mesom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a vas pretvara u ozbiljnog virtuoza u kuhinji. Spoj aromatičnih začina i mesa koje se topi u ustima učinit će blagdanski stol pravom magijom.


Sastojci


  • 2 kg fileta janjećeg vrata
  • 5 žlica blagog maslinovog ulja ili suncokretovog ulja
  • 3 srednja luka, izrezana na tanke klinove
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 4 žličice mljevenog kima
  • 4 žličice mljevenog korijandera
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • velika prstohvat šafrana
  • 2 štapića cimeta
  • 2 sačuvana limuna (iz staklenke), ocijeđena i izrezana na tanke klinove
  • 300 g suhe marelice
  • 250 g gotovih suhih urmi bez koštica
  • 100 g ljuštenih pistacija
  • 2 žličice ružine vode
  • 25 g kukuruznog brašna
  • mala hrpa korijandera, lišće grubo nasjeckano
  • kuhani kus-kus ili basmati riža, za posluživanje

Priprema




KORAK 1


Zagrijte pećnicu 160 C . Obrežite janjetinu od tvrde masnoće, narežite na komade i posolite. Zagrijte jednu žlicu ulja u velikoj vatrostalnoj posudi i zapecite janjetinu u 3-4 serije na jakoj vatri 1-2 minute dok lagano ne porumeni. Između svake šarže dodajte još 1 žlicu ulja i premjestite u posudu svaki put kada posmeđi.


KORAK 2


Zagrijte preostalo ulje u istoj posudi na srednje jakoj vatri i pržite luk 5 minuta ili dok ne omekša i poprimi lijepu boju. Umiješajte češnjak, kim, korijander, čili u prahu, kurkumu, 1 žličicu mljevenog crnog papra i 1 žličicu morske soli. Kuhajte 1 minutu uz miješanje. Vratite janjetinu u posudu i dodajte 1,5 litre vode, šafran, cimet i limun. Pustite da krčka, miješajući nekoliko puta. Pokrijte poklopcem i prebacite u pećnicu. Kuhajte 1 sat.


KORAK 3


Pažljivo izvadite posudu iz pećnice i umiješajte marelice, datulje i polovicu pistacija, a zatim još jednom poklopite i vratite u pećnicu. Kuhajte dodatnih 30 minuta ili dok janjetina ne omekša.


KORAK 4


Prebacite jelo na ploču za kuhanje i prilagodite začine prema ukusu. Pomiješajte kukuruzno brašno s ružinom vodom i 3 žlice hladne vode, a zatim umiješajte tagin. Kuhajte na umjerenoj vatri 1-2 minute ili dok se umak ne zgusne. Grubo nasjeckajte preostale orašaste plodove i pospite po vrhu. Ukrasite korijanderom i poslužite s kus-kusom ili rižom.