Blokiraju nas

Ovo su 4 loše navike od kojih moramo pod hitno odustati: Odmah će nam se poboljšati život

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Mislimo da nemamo snage promijeniti ovakvo stanje, a ne shvaćamo da je odgovornost za naše dobro samo u našim rukamaOsjećaji nezadovoljstva, frustracije i tuge često prožimaju naše dane, ponekad na tako dubok način da nas blokiraju i čine nesposobnim djelovati.


Osjećamo se neprikladnima, čekamo pravi trenutak koji možda nikada neće doći, želimo biti savršeni pod svaku cijenu, želimo ugoditi drugima i ne slušamo svoj unutarnji glas.


Na taj način dani prolaze, gomilaju se i postaju tjedni i mjeseci, a da mi zapravo ne uživamo u sadašnjosti, niti zakoračimo prema ostvarenju sna koji držimo skriven na dnu ladice.
Mislimo da nemamo snage promijeniti ovakvo stanje, a ne shvaćamo da je odgovornost za naše dobro samo u našim rukama.


Danas vam želimo skrenuti pozornost na neke stavove koje treba izbjegavati i zamijeniti drugim kreposnim.


Ova zamjena, koju je ponekad teško provesti u praksi (shvaćamo to), bit će početak dugog putovanja prema prihvaćanju sebe i svog života – počevši od danas, u kojem se čini da sve ide po zlu.


1. Žaliti se


Posao ide loše, roditelji nas ne razumiju, partner nas ne cijeni takve kakvi jesmo, stan nam je premali… svi imamo razloga za žaljenje – a ima ih poprilično.


No, umjesto da se žalimo (pokušavamo kriviti druge za razlog svoje nesreće ili situacije koje doživljavamo), zašto ne počnemo tražiti vrlo male razloge da budemo sretni?


Kupite bilježnicu i uvijek je nosite sa sobom: u nju ćete svaki dan zapisivati ​​mali, sićušni izvor sreće.


To može biti posebno sunčan dan, osjećaj svježe oprane posteljine kad idete u krevet, čokolada nakon ručka, gledanje omiljenog filma na TV-u…ukratko, bilo koja sitnica može vam donijeti trenutak radosti.


Pripremite svoje omiljeno jelo s ljubavlju, pročitajte nekoliko stranica one knjige koju toliko volite, a nikad je nemate vremena pročitati, zaplešite uz melodiju hita trenutka.


Stvorite svoj dnevni trenutak radosti i zapišite ga u svoju bilježnicu. Istrenirajte se da svaki dan tražite (ili stvarate) sreću i da njome zamijenite želju za prigovaranjem.


2. Živjeti u žaljenju


“Da sam bar izašla na taj natječaj…”, “Da se nisam preselila u taj grad…”, “Da sam izabrala taj fakultet…”: kako se lako osloboditi odgovornosti za našu nesreću zbog naših prošlih izbora?


Prošlost se ne može promijeniti. Beskorisno je kriviti sebe za tu pogrešnu odluku koja je, po našem mišljenju, izazvala lavinu negativnih događaja koji karakteriziraju našu sadašnjost.


Ako smo tada tako odabrali, imali smo svoje razloge za to.


Ono što imamo u svojim rukama je sadašnjost: čuvajmo pogreške iz prošlosti, prihvatimo svoje neuspjehe, izvucimo životnu lekciju iz njih.


Nastavak razmišljanja je beskoristan.


3. Odustati od svojih snova


“Kad porastem…”, “Kad kupim novi auto…”, “Kad nađem svog idealnog partnera…”: koliko smo puta koristili te izgovore da ne preuzmemo ogromnu odgovornost vjerujući u naše snove?


Život je danas – ne smijemo to zaboraviti: ako se stalno opravdavamo, savršen trenutak da zapravo počnemo raditi na svojim snovima nikada neće doći, a u međuvremenu će život proći.


Umjesto da se opravdavamo zašto ne realiziramo taj projekt koji toliko želimo, zapitajmo se: što mogu učiniti danas da se malo približim svom snu?


Uzmimo vrlo jednostavan primjer: ako želite posjetiti Sjedinjene Države, ali mislite da nemate dovoljno novca za to putovanje, ispraznite staklenku i počnite štedjeti jedan euro dnevno, odnosno deset eura tjedno.


Odreknite se kave u baru ili novog džempera u ime svog sna. Uvijek imajući na umu cilj koji želite postići, rado ćete uštedjeti novac i u kratkom vremenu ostvariti svoj san.


4. Ne vjerujete u sebe


Ova zadnja točka je usko povezana s prethodnom. Često ne uspijevamo ostvariti svoje snove jer zapravo ne vjerujemo u sebe, jer mislimo da ne “zaslužujemo” postići taj uspjeh.


Kako biste stekli više povjerenja u svoje sposobnosti, možete implementirati strategiju koju Britanci nazivaju Fake it until you make it – što bismo mogli prevesti kao “lažirajte dok stvarno ne uspijete”.


Ovu su strategiju prihvatili i likovi koji su danas vrlo uspješni u svom poslu, poput Lady Gage (vidite gdje je stigla!)


U praksi je riječ o tome da se pretvarate da ste ono što niste, da prevarite svoj mozak i date si injekciju zdravog samopoštovanja.


Osjećate li se neprivlačno, nemate dobar odnos sa svojim fizičkim izgledom, pa se zbog toga skrivate u vrećastoj i izblijedjeloj odjeći?


Počnite kupovati odjeću koja vam se sviđa (a ne onu koja vas pokriva), koristite nakit i modne dodatke kojima ste se oduvijek divili, ali si ih nikada niste dopuštali.


Svaki put kad se pogledate u ogledalo, nasmiješite se svom odrazu i dajte sebi kompliment – ​​čak i ako ne vjerujete, čak i ako mislite da ga ne zaslužujete.


Vaš će stav postupno promijeniti vaše mišljenje i percepciju koju imate o sebi, povećavajući vaše samopoštovanje.