Prirodni antioksidansi

Ove namirnice najviše pomažu u borbi protiv starenja stanica

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Antioksidansi su tvari koje se mogu suprotstaviti oksidacijskim reakcijama uzrokovanim slobodnim radikalima

Među voćem, kivi zaslužuje istaknuto mjesto u zaštiti od starenja i degenerativnih bolesti.


Šipak i drugo crveno voće, također donose brojne dobrobiti našem organizmu, kao i:


  • Borovnice: često se smatraju jednim od najboljih izvora prirodnih antioksidansa među svim vrstama voća. Sadrže visoku razinu antocijanina koji im daju karakterističnu plavu boju i posjeduju snažna antioksidativna svojstva, piše Healthline.
  • Maline: bogate vitaminom C, kvercetinom i elaginskom kiselinom, maline su poznate po svojoj sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala
  • Jagode: osim što su ukusne, jagode su bogate vitaminom C i flavonoidima, uključujući fisetin, koji je pokazao potencijalnu korist u borbi protiv raka i kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem
  • Jabuke: poznate po izreci “jedna jabuka na dan drži doktora podalje”, jabuke su dobar izvor vitamina C i skupine antioksidansa zvanih polifenoli. Koža jabuke posebno sadrži visoke razine ovih spojeva, navodi Medical News Today.
  • Grožđe: i crveno i crno grožđe bogato je resveratrolom, vrstom polifenola koji je dobio puno pozornosti zbog svojih učinaka na dugovječnost i zdravlje kardiovaskularnog sustava
  • Naranče: poznati po sadržaju vitamina C, agrumi poput naranči također su bogati flavonoidima, poput hesperidina, koji mogu imati protuupalna svojstva i poboljšati imunološki sustav

No, oni sigurno nisu jedini: vitamin A i vitamin E sadržani u avokadu – na primjer – također pomažu odgoditi starenje tkiva i suprotstaviti se djelovanju slobodnih radikala.


Cjelovite žitarice


Često čitamo kako je konzumacija cjelovitih žitarica tijekom obroka, kao zamjena ili alternativa rafiniranim, jamstvo za unos ovih tvari s antioksidativnom učinkovitošću.


Za razliku od rafiniranih žitarica, cjelovite žitarice sadrže sva tri dijela zrna: klicu, endosperm i mekinje.


Upravo u mekinjama i klicama koncentrirana je većina hranjivih tvari i antioksidansa.


Zbog toga su bogati fenolnim spojevima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidativno djelovanje.


Mahunarke


Konzumacija mahunarki također je vrlo preporučljiva u tom smislu.


Njihova je kora, naime, bogata saponinima, polifenolima i fitatima koji mogu izvršiti važno antitumorsko djelovanje.


Među mahunarkama, crni grah i crveni grah posebno su poznati po visokom udjelu antioksidansa.


Druge mahunarke poput leće i slanutka također su dobri izvori antioksidansa, ali s nešto nižim razinama od crnog i crvenog graha.


Kora mahunarki posebno je bogata ovim spojevima jer djeluje kao zaštitna barijera za sjeme, koncentrirajući antioksidanse koji mogu zaštititi mahunarke od stresova iz okoliša kao što su UV zračenje i patogeni.


Konzumacija ovih mahunarki s korom povećava unos korisnih antioksidansa, pridonoseći zdravoj i zaštitnoj prehrani.


Biljna ulja (osobito maslinovo)


Začinjavanje jela sirovim biljnim uljima, posebno ekstra djevičanskim maslinovim uljem, još je jedan koristan način da ostanete zdravi, piše Piedmont Healthcare.


Začini


Govoreći o začinima, začini poput kurkume i đumbira te aromatično bilje poput majčine dušice, kadulje, ružmarina i origana izvrsni su dodaci prehrani.


Pića


Među pićima, zeleni čaj je koncentrat korisnih kemijskih spojeva.


Lako se može konzumirati za doručak ili tijekom dana.


Kava i kakao također se pokazuju kao lijek za sve.