Uživanje na južnjački

Organizirajte cool večeru na španjolski način. Evo što vam je sve potrebno

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Od presudne je važnosti da ne previdite najvažniji element španjolskog obroka: sobremesa ili običaj zadržavanja za stolom i nakon što je obrok gotov

Organiziranje nezaboravne večere više je od pukog posluživanja nekoliko odabranih jela. U osnovi se radi o oduševljavanju gostiju punim osjetilnim iskustvom i čaroliji koja će ih odvesti na putovanje na drugo mjesto zahvaljujući vizualnom doživljaju, mirisu, okusu, zvuku i dodiru.


Ako doista želite impresionirati, upoznajte ih s kuhinjom i običajima druge kulture. Španjolska tradicija oslanja se na uživanje u kasnim obrocima.


U Španjolskoj podjednako su usmjereni na kvalitetno provođenje vremena s prijateljima i obitelji, kao i na uživanje u ukusnoj hrani. Posluživanjem večere u stilu tapasa, oduševit ćete svoje goste raznim izvrsnim zalogajima.


Stvorit ćete intimno i ugodno okruženje u kojem će se svi moći zadržati za stolom dugo nakon završetka obroka.


Foto: iStock


Slanost maslina, bogata aroma suhomesnatih proizvoda i složeni parovi robusnih vina – ti su okusi, u kombinaciji sa svježim sastojcima i živahnim razgovorom, bit onoga što španjolski obrok čini tako posebnim, piše Harpers’s Bazaar.


I dok nijedna zabava ne bi bila potpuna bez živahnog razgovora, Španjolci su druženje uzdigli u oblik umjetnosti. Nerijetko se događa da obroci traju nekoliko sati i to je toliko divno.


Evo, što jesti i piti da biste stvorili vrstu večere s kakvom biste se susreli u srcu Španjolske.


Tapasi


Jedina stvar koja čini obroke u Španjolskoj jedinstvenim je raznolikost jelovnika i nema jednostavnijeg načina da kušate gomilu jela nego kroz kreativan i bogat tapas meni. Goste pozdravite pladnjem zelenih maslina punjenih inćunima, sirom i bademima.


Dodajte nekoliko kriški hrskavih baguettea, dodajte maslinovo ulje koje se koristi kao prilog u gotovo svakom tradicionalnom španjolskom jelu te ne zaboravite mrvicu aiolija. I, naravno, pobrinite se da vino teče.


Tapas & Pinchos, Foto: iStock


Vino


Nijedan španjolski obrok nije potpun bez promišljenog spajanja vina. Dopunite svoju tematsku večeru čašom punog crvenog vina, koja je savršena uz slane okuse mesa i sireva.


Mješavina grožđa iz cijele Španjolske, uključujući regije Priorat i Rioja, stvara raskošne okuse vina na koja je nemoguće ostati ravnodušan.


Španjolska vina također pružaju savršenu bazu za koktel za večeru. Pomiješajte laganu i osvježavajuću tinto de verano miješajući španjolsko crveno vino s limunom, gaziranom vodom te s puno leda.


Foto: iStock


Paella


Paella je glavno jelo španjolske kuhinje. Iako se obično kuha u širokoj, plitkoj tavi na otvorenom plamenu, možete improvizirati s bilo kojim loncem ili tavom koja vam je pri ruci. Samo pazite da koristite rižu srednje zrna i svježe morske plodove i povrće.


Manje zahtjevna za pripremu (ali podjednako tradicionalna) alternativa je zlatno pečena piletina s papričicama i patatas bravas koja se sastoji od oštrog prženog krumpira prelivenog suptilno začinjenim umakom od paprike.


Ako je netko od vaših gostiju vegetarijanac, izvrsna opcija je španjolska tortilja od krumpira i luka. Ova obilna verzija tradicionalno se poslužuje kao predjelo.


Foto: iStock


Desert


Prije nego što se večera privede kraju, obradujte goste nečim slatkim. Osvježavajući sorbet od naranče savršeno je čisti kraj kojim ćete presjeći dekadenciju vašeg obroka.


Naranče iz Valencije poznate su širom svijeta po svom nepogrešivo slatkom okusu citrusa. Međutim, tajna ovog sorbeta je u prezentaciji; nakon što iscijedite svježe prešani sok od naranče od Valencije i pretvorite ga u poslasticu kremaste teksture, poslužite ga na tradicionalan način: unutar izdubljene naranče – razigran detalj koji će nesumnjivo oduševiti vaše goste.


Foto: iStock


Od presudne je važnosti da ne previdite najvažniji element španjolskog obroka: sobremesa ili običaj zadržavanja za stolom i nakon što je obrok gotov. Pijuckanje vina ili kave dugo nakon što su tanjuri očišćeni ono je što definira tipičnu španjolsku večeru.