Važnost pokreta

Nekoliko prijedloga o tome kako povećati kretanje kod roditelja i djece

Lucija Sučić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Iako svjesni važnosti kretanja, često na njega zaboravimoSvi znamo da je kretanje bitno i važno za održavanje zdravlja, no iako smo svi toga svjesni, često se dogodi da na to zaboravimo i prosjedimo čitav dan.


Roditeljima je posebice važno da djecu drže u pokretu kako im se dan ne bi sveo na sjedenje prvo u školskim klupama, a onda doma ispred ekrana ili za pisaćim stolom. No što ako djeci trčanje po igralištu i nije baš zabavno?


Evo ideja kako se obiteljski više kretati.


Izmislite rutu
Primjerice, ukoliko u vašem kvartu postoji nekoliko prepoznatljivih mjesta, možete napraviti turu da šetate svi zajedno od točke do točke dok ne odradite poštenu šetnju.


Foto: Pexels


Posjetite lokalnu farmu


Farme su genijalna mjesta koja prirodno pozivaju na kretanje (bilo da će djeca loviti životinje ili u igri bježati od njih).


Foto: UnsplashIdite u potragu za cvijećem za buket


A za izraditi buket potrebno je ubrati cvijeće, odnosno, šetati i tražiti krasno cvijeće i zelenilo za napraviti buketić. Djeci će to sigurno biti zanimljivo!


Ako im cvijeće nije neka fora, možete sakupljati lišće za herbarij ili kakav umjetnički projekt.


Foto: Unsplash


Zaplešite


Ples je odličan izvor pokreta a da o tome i ne mislimo! Stavite njihovu omiljenu stvar i nabacite petominutni plesnjak.


Foto: UnsplashPlaninarenje je uvijek dobra ideja


Postoji mnogo planinarskih staza koje su težinom i duljinom prilagođene djeci, stoga bacite oko na one u blizini i isplanirajte aktivni vikend.


Foto: Pexels