Pašteta od guščje jetre

Na jelovnicima restorana s Michelinovim zvjezdicama sve manje ovog kontroverznog specijaliteta

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

U središtu problema je epidemija ptičje gripe.

Pašteta od guščje jetre, francuski kulinarski specijalitet, podjednako ukusan koliko i kontroverzan, glavna je delicija na jelovniku otmjenih restorana diljem Francuske, no u zadnje vrijeme postupno izostaje s menija zbog krize bez presedana – proizvođači su odlučili smanjiti isporuku.


U središtu problema je epidemija ptičje gripe koja već mjesecima hara cijelom Francuskom, ali i Europom. Već je prilično uništila peradarsku industriju u zemlji, no sada prijeti i restoranima koji se diče Michelinovim zvjezdicama, piše CNN.


“Prošlo je mjesec dana otkako smo počeli dobivati manje paštete od guščje jetre, a ovaj nam tjedan nije isporučeno ništa”, kaže Pascal Lombard, kuhar i vlasnik restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom ‘Le 1862’, koji se nalazi u jugozapadnoj Francuskoj.


S obzirom na to da redovite isporuke paštete od guščje jetre izostaju, Lombard je zakazao hitne sastanke s lokalnim proizvođačima.


Nije ovo prva kriza, kada je posrijedi isporuka ‘foie gras’. Tradicionalna proizvodnja ove delicije, koja se temelji na prisilnom hranjenju gusaka i pataka prevelikom količinom hrane, dugo izaziva osude aktivista za prava životinja, koji su se za zabranu tih metoda uspjeli izboriti, ali u drugim zemljama.


Usto još nešto utječe na ograničenje proizvodnje i potrošnje paštete od guščjih jetara – epidemije ptičje gripe.


Središte epidemije ptičje gripe


Lombardov restoran nalazi u gradu Lez Eyziesu, smještenom u srcu regije Perigord, epicentru više valova epidemije ptičje gripe.


Po podacima francuskog ministarstva poljoprivrede, od prve epidemije, koja je izbila u studenome 2021. Francuska je bila primorana usmrtiti 16 milijuna komada peradi, nastojeći staviti bolest pod kontrolu.


“Ta je brojka bez presedana za Francusku. Kriza u peradarskoj industriji nikada nije imala takve razmjere”, rekla je Marie-Pierre Pé, direktorica francuskog Povjerenstva proizvođača paštete od guščje jetre. 


Ove je godine epidemija izbila u proljeće i zahvatila i regiju Pays de la Loire na zapadu zemlje te područje Périgorda na jugozapadu, a radi se o dva ključna područja za proizvodnju peradi u Francuskoj.


Očekuje se da će proizvodnja foie gras u Francuskoj ove godine pasti za 50 posto jer je epidemija pogodila 80 posto proizvođača u zemlji.


Pé je veteranka u industriji proizvodnje foie gras s 35 godina iskustva i nije joj strana ptičja gripa.


Kaže da je ona poput sezonskih epidemija gripe među ljudima, što znači da Europu pogađa gotovo svake godine kada ptice migriraju u Afriku i s tog kontinenta.


“Ove godine imam poruku za kupce i proizvođače: Morat ćemo se naviknuti na to da dijelimo ono što imamo jedni s drugima”, rekla je Pé, dodavši da bi ljudi ove godine trebali konzumirati manje paštete od guščjih jetara da bi ih više imalo priliku uživati ​​u ovoj deliciji.


“Sigurno će biti i manjih pakiranja da bi se olakšalo opsluživanje svih kupaca”, rekla je.


No da bi situacija bila gora i ostale europske zemlje u kojima se proizvodi kvalitetan foie gras suočene su sa sličnom krizom, što otežava nadoknadu manjka proizvoda uvozom.


Ptičja gripa je od listopada 2021. zahvatila i dijelove Španjolske, Belgije, Bugarske i Mađarske, podaci su Europske komisije o epidemiji.


Izolacija i cijepljenje, ali ne zbog covida


Da bi se zaustavila epidemija i da bi se proizvodnja u 2023. vratila na normalnu razinu, Pé i njezini kolege proizvođači kažu da im preostaju samo izolacija i cijepljenje, dvije riječi koje je pandemija covida učinila vrlo čestima u zadnjih par godina.


“Trenutačno smo pokrenuli program praćenja koji funkcionira po istom principu koji smo slijedili u borbi protiv covida-19”, rekla je.


Chef Lombard kaže kako osmišljava nova jela da bi popunio praznine na jelovnicima koje ostavlja izostanak ponude paštete od guščjih jetara.


“Između ptičje gripe, rata u Ukrajini i svega ostaloga s čime se suočavamo, ponestat će nam puno proizvoda i jednostavno ćemo se morati prilagoditi proizvodima koje imamo. Mislim da će 2022. biti godina s malo više jela od povrća i nešto manje mesa”, kazao je Lombard.